Ministar Horvat: “U sljedećih mjesec dana počinje gradnja prvih temelja”

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je za dnevnik.hr kako će u obnovi Banovine “u sljedećih mjesec dana početi gradnja prvih temelja”.

“5500 tisuća stanovnika Banovine je u mobilnim kontejnerskim jedinicama. Uklonjeno je 291 obiteljska kuća, na tim temeljima niknut će novi zamjenski objekti. Mi do sada nismo imali niti priliku izgraditi niti jednu zamjensku kuću, iz razloga jer su rekonstruirani prostorni planovi, jer su nam fakulteti napravili vrlo kvalitetne podloge i na nekim prostorima mi nećemo moći graditi. I zato, uz svu zahvalu svim donatorima, tamo gdje su klizišta, tamo gdje su vrtače napravile destrukciju tla, tamo nema nosivosti….”, kazao je.

Na pitanje kada će niknuti prvi temelji, odgovara: “160 zamjenskih obiteljskih kuća je u procesu nabave. Ja sam siguran da će u sljedećih mjesec dana početi gradnja prvih temelja. S današnjim danom počeli smo s ugovaranjem višestambenih zamjenskih zgrada i u Petrinji i u Glini”.

Ministar je potom ponovio obećanje da će kroz mjesec dana ugovoriti prve zamjenske objekte i započeti s izgradnjom temelja za zamjenske obiteljske kuće. Ministar je odgovorio i na pitanje zašto se kuće mogu obnoviti iz donacija, a država ne može? “Iskreno nije ih 50, samo ih je 26. Ali i tih 26, iskreno hvala. Mi gradimo tamo gdje je sigurno, gradimo tamo gdje će se moći legalizirati. Moj je ključni prioritet kvaliteta i sigurnost”, poručuje.

Ministar je odgovorio i na pitanje osjeća li se djelomično krivim zbog neugodnih scena poput one današnje gdje se premijera gađalo grudom. Ponavlja da se osjeća tužno, ali ne i odgovorno. “Svi imamo određenu odgovornost. Svi radimo na tome da vratimo ljude u svoje domove. Ja se osjećam tužno kao i mnogi koji su potresom nastradali. Ministar graditeljstva ne može biti kriv što se dogodio potres”, ističe.

Ne misli dati ostavku zbog spore obnove, a napominje i kako nije siguran da je prostor Banovine siguran. “Ne ulazi se u politiku da bi se podnosilo ostavku, već da bi dali svoj doprinos i obnovi Banovine i Zagreba. Ja sam siguran da sustav postoji i da je ustrojen. Vizura i ove slike koje vidimo izgledat će sasvim drugačije.”

Komentiraj