Ministar Horvat o kontejnerima: “Sve što nam treba na području Banovine, bit će proizvedeno u Hrvatskoj”

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat bio je gost Newsrooma N1 Televizije. Komentirao je situaciju na terenu u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon jakog potresa te što se čini da ljudi pogođeni potresom dobiju potreban smještaj.

Darko Horvat je rekao da trenutno na području Sisačko-moslavačke županije treba 700 kontejnerskih jedinica, koje će biti prilagođene smještaju od četiri do šest ili osam osoba.

“Nije samo Tehnix uključen u proizvodnju takvih stambenih jedinica, sedam je takvih proizvođača”, kazao je ministar i dodao:

“Veliki dio toga bit će stavljen u pogon povećane industrijske proizvodnje i sve što nam u ovom trenutku treba na području Banovine bit će proizvedeno u Hrvatskoj.”

Što se tiče isporuka, gotovo svih sedam proizvođača s prvim isporukama kreću od utorka sljedeći tjedan, rekao je ministar Horvati i dodao da zaključno s 5. veljače ne bi više trebao biti niti jednog stanovnika Sisačko-moslavačke županije, koji je prijavio potrebu za ovakvim tipom smještaja, a da ga nema instalirano na terenu.

Osvrnuo se i na izjave čelnika Uljanika i 3. Maja koji su rekli da mogu proizvoditi kontejnere.

“Ne može ta narudžba kroz noć biti izvedena, mislim da su nesmotrene izjave čelnika Uljanika i 3 . Maja. Ne može ni 3. Maj, ni Uljanik kroz sljedećih mjesec dana aktivirati proizvodnju ovakvih stambenih jedinica. Možda u nekoj budućnosti, ako poslovni planovi budu takvog karaktera, dio asortimana se bude mogao proizvoditi, ali oni sada ne mogu promptno zadovoljiti potrebe Sisačko-moslavačke županije”, izjavio je ministar.

Istaknuo je da saborski zastupnici mogu bilo kada dobiti uvid u status robnih zaliha.

“Ne treba nama nikakva revizija, postoji bilanca robnih rezervi”, rekao je i dodao da je dio kontejnera raspoređen po bolnicama i domovima zdravlja zbog epidemije koronavirusa.

“U potresu na području Zagreba i dvije susjedne županije oštećeno je ili uništeno oko 25 tisuća zgrada. S današnjim danom bilo je gotovo 30.000 prijava. Neke od njih su duple prijave, radi se filtracija. Trenutno je pregledano preko 12 tisuća zgrada i 1600 njih ima crvenu markicu”, zaključio je ministar Horvat za N1 Televiziju.

Komentiraj