Ministar Horvat o propasti tvornice košulja Orljava: “Nisam htio dozvoliti da se ta tvrtka pretvori u mali Uljanik”

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u Vodicama je komentirao situaciju oko požeške tvornice košulja Orljava koja je otišla je u stečaj.

Orljava je u vlasništvu države. Horvat je poručio kako nije htio dozvoliti da se ta tvrtka pretvori u mali Uljanik. Kad dugovi nekoliko puta prerastu vrijednost firme, kaže, država po službenoj dužnosti mora pokrenuti stečaj.

Dva pisma interesa

“Imamo dva pisma interesa, dva hrvatska društva za preuzimanje i nastavak proizvodnje u Orljavi. Radimo sve da se dogodi takvo strateško partnerstvo i da Orljava kao brend ne bude hrvatska povijest te da za barem 100-tinjak od 170 radnika Orljave osiguramo normalnu budućnost”, rekao je Horvat u petak za HRT.

Govorio je između ostalog i o obnovi nakon potresa, kazavši da obnova zahtijeva sav kapacitet projektanata i građevinara, ali i puni angažman pravnika.

Tri su ključna problema koja usporavaju dinamiku – neidentificirano mjesto i vrijeme prebivališta u trenutku kada se potres dogodio, katastrofalno stanje imovinsko-pravnih odnosa te proces legalnosti ili zakonskom terminologijom postojećih i nepostojećih objekata za koje se očekuje proces obnove, rekao je.

Ministarstvo priprema novi model obnove

“Nemamo ni snage, a ni vremena rješavati svu zaostavštinu te vrste povijesti. Ministarstvo priprema novi model kojim ćemo pristupiti obnovi i s njime ćemo nakon godišnjih odmora upoznati premijera i Vladu, a nakon toga, u određenim izmjenama i dopunama zakona i podzakonskih akata neke stvari morat ćemo preskočiti”, rekao je.

Neće, poručio je, dozvoliti da svi lokaliteti na kojima će se obnova događati budu neidentificirani u ova tri segmenta.

“Da ne znamo koga, u kojoj mjeri pomažemo državnim novcem te na koji način to radimo, odnosno je li nam struka napravila svu adekvatnu projektnu dokumentaciju temeljem koje će građevinari onda vršiti obnovu”, kazao je.

Nakon 75 godina gasi se hrvatska tekstilna tvornica u Požegi. Radnice: “Vladi je u interesu da se svega riješe”

Komentiraj