Ministar Horvat o izmjenama Zakona o obnovi: “Vanđelić i ja se ne svađamo, ali se koncepcijski ne slažemo”

Ministar Darko Horvat u obraćanju medijima govorio je o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi nakon potresa te otkrio da se mijenja postupak javne nabave, javlja u četvrtak N1.

Izmjene i dopune neće se ticati samo metodologije pristupa obnovi u Zagrebu i na Baniji, rekao je ministar, dodavši da će iskustvo koje su stekli bitno transformirati u izmjene dopuna zakona. “Model izmjene zakona je izrađen i na stolu je, međuresorno ga moramo uskladiti. Nakon hitne procedure bit će upućen u javnu raspravu i, nadam se, brzo usvojen”, kazao je Horvat.

Kaže da je kod obnove osam ključnih problema, od kojih je njih četiri u ovom trenutku neriješivo. “Nemomo vremena da bismo u potpunosti uredili imovinsko-pravne odnose i legalizaciju.”

“Uvode se europski pragovi javne nabave”

“Uvodimo europske pragove javne nabave – jasno je propisano do koje mjere se ponašamo prema propisanim pravilima EK-a, a do koje mjere možemo određivati sami. Prag nabave o 200.000 kuna dižemo na otprilike milijun kuna s PDV-om,  od 500. 000 kuna dižemo na otprilike 39 milijuna kuna. Siguran sam da ćemo time smanjiti broj postupaka javne nabave. Rokovi i žalbeni postupci trajat će kraće. Neće u procesu više biti Državne komisije za kontrolu javne nabave, sami ćemo definirati koje će to biti tijelo”, rekao je, dodavši da će javna nabava biti propulzivnija.

Obnavlja se i javno i privatno. “U segmentu privatnog tehničko-financijska kontrola ostaje u modalitetu kakav je i dosad bio. U segmentu javnog, nakon ovlašetenog projektanta, dat ćemo priliku osnivaču ili vlasniku da tehničko-financijsku kontrolu ugovara sam.”, pojasnio je Horvat,.

Što se tiče omjera financiranja obnove, još uvijek nema konkretnog dogovora. “Razgovori traju. Svjesni smo gradske likvidnosti i zaduženosti Grada. Ako i nametnemo povećanu participaciju na sam Grad Zagreb, može nam se dogoditi da Grad ne može osigurati likvidna sredstva da bi u obnovi sudjelovao”, kaže.

Horvat kaže da Ministarstvo i Fond tjedno ili dvotjedno imaju zajedničke koordinacije. “Odgovorno tvrdim da se Vanđelić i ja ne svađamo. Koncepcijski se ne slažemo.”

Komentiraj