Ministar Horvat ne isključuje ostanak obaveznih članarina HGK-u, Hrebak kaže da će se sigurno ukinuti

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darko Horvat u utorak je komentirao obveznu članarinu koju poduzetnici plaćaju Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Ova članarina neće u bitnom primijeniti stav prema HGK. Želimo li reformu komore, pristup komore prema poduzetnicima mora se promijeniti. Usluge i servisi koje komora mora nuditi moraju biti prepoznatljivi kod svakog poduzetnika”, rekao je ministar Horvat, gostujući u ‘Novom danu’ N1 televizije. Dodao je da će tada svaki poduzetnik biti spreman spreman platiti 42 kune koje plaća velika većina njih, ovisno o veličini i prihodu.

“Ako problem postoji, nećemo ga riješiti time što će netko plaćati ili neće plaćati obveznu ili neobveznu članarinu”, kaže Horvat i kao primjer neobavezne članarine navodi članstvo u HUP-u. Objašnjacva da svi koji vide korist u HUP-u, dobrovoljno plaćaju doprinos, jer imaju jasan stav i vide jasno koji su to efekti za njih.

Preslikavanjem nekih europskih modela, smatra, mkoglo bi se doći do poboljšanja i u Hrvatskoj. “Mi se samo parcijalno osvrćemo prema tome kako to radi Europa. Austrija, Njemačka, Francuska – preslikajte njihova iskustva kod nas. Dajte priliku instituciji da bude servis poduzetnicima i niti jedan poduzetnik neće sporiti 42 kune članarine. Time što ćemo anulirati obvezno članstvo nećemo riješiti ključni problem. Ključ je rad komore u interesu poduzetnika. Kada poduzetnici to prepoznaju, mjesečna naknada za koju znaju što dobivaju, ta točka više neće biti na dnevnom redu”, poručio je Horvat.

Hrebak o ukidanju članarina: “Nema ‘ako’, nego ‘kada’”

U međuvremenu, ministar Tomislav Ćorić zadržava mogućnost da članarine ostanu, dok Dario Hrebak kaže da će se one sigurno ukinuti. “Nema ‘ako’, nego ‘kad’. Meni je jedino relevantno ono što ja osobno dogovorim s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade i još uvijek čvrsto vjerujem da se zakoni donose u Hrvatskom saboru, nigdje drugdje”, rekao je Hrebak.

Dodao je da je moguće da ministar Ćorić ‘nije informiran’. “Meni je bitno ono što mi kao koalicijski partneri dogovorimo, a mi smo dogovorili da idemo u ozbiljnu reformu HGK, ne onu kozmetičke prirode”, rekao je Hrebak.

 

Komentiraj