Ministar Fuchs: “Je li rektor Boras primjereno reagirao, ja ne mogu reći”

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u četvrtak je, nakon sjednice Vlade, komentirao aktualnu epidemiološku situaciju u školama te stanje na Sveučilištu u Zagrebu vezano uz prijave za seksualno zlostavljanje.

“Škola ide kako je planirano, tu zasad nemamo većih problema, djeca su u školama od prvog do osmog razreda, situacija je stabilna u skladu s općom epidemiološkom situacijom. Ako se ovakvo stanje nastavi, onda mislim da će se svi vratiti u školu”, rekao je novinarima ministar Fuchs.

Dodao je da je na isti dan kad se u javnosti pojavio slučaj zlostavljanja na Akademiji, potpisao dopis adresiran na Rektorski zbor i sve visoke škole i veleučilišta da se apsolutno povede rasprava o tome na koji način se još i ako postoje etički kodeksi, da se dodatno poduzmu mjere kako bi se taj problem što više maknuo s dnevnog reda.

Istaknuo je da to nije nešto što je specifično samo za Hrvatsku te da u Americi postoje sveučilišta na kojima profesori vrata svojih kabineta uvijek drže otvorenima, bez obzira obavljaju li konzultacije ili ispite. “Postoji prostor da i naša sveučilišta krenu prema tome”, rekao je Fuchs.

Ministar obrazovanja navodi da svi trebamo težiti nukltoj stopi tolerancije prema ovakvim situacijama. Komentirao je i ulogu rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa.

“Rektora Borasa može razriješiti jedino Senat. Je li primjereno reagirao, ja ne mogu reći”, kazao je.

Komentiraj