MINISTAR FINANCIJA O DUGOVIMA U ZDRAVSTVU ‘Potrebna je reforma, zahvatiti i troškovnu stranu’

HINA/Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio kako sadašnji sustav zdravstva financijski i fiskalno nije održiv već su potrebne njegove reforme te smatra kako su potrebni zahvati “i na troškovnoj strani”.

Ukupan dug u hrvatskome zdravstvu iznosio je na kraju prošle godine 7,7 milijardi kuna.

Ministar financija na pitanje kako će se taj dug sanirati odgovorio je kako ta brojka govori da sustav “evidentno financijski i fiskalno nije održiv” te ga treba “korigirati i reformirati” što će, najavljuje, biti vidljivo i kroz Nacionalni program reformi.

Marić pritom podsjeća da je Vlada kod samog donošenja proračuna za ovu godnu “vrlo transparentno, javno objavila te podatke o stanju obveza” te da su u toj brojci “objedinjeni klinički bolnički centri, HZZO i svi drugi segmenti”.

“Svjesni smo da je potrebno učiniti određene promjene i korekcije u samom sustavu. Do sad su uglavnom korekcije rađene na prihodnoj strani, a osobno smatram da je potrebno napraviti i određene korekcije i zahvate koji se tiču troškovne strane tog sustava kako bi bio održiv”, ustvrdio je.

Pitanje nabavke nadzvučnih borbenih zrakoplova, s obzirom na probleme u letačkoj sposobnosti postojećih MIG-ova, ponovno je aktualizirano nakon što su u javnosti objavljeni dijelovi izvješća načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga na tu temu, a Marić kaže kako će se o mogućnosti da Hrvatska nabavi nove zrakoplove u Vladi voditi stručna rasprava.

Ta će rasprava, kazao je, biti “i s aspekta obrane i s aspekta financija s obzirom da za takvo nešto treba uzeti u obzir modele i načine nabavljanja”.

Uoči sjednice Vlade ministar obrane Damir Krstičević ponovno je naglasio potrebu nabavke novih borbenih zrakoplova s obzirom na zabrinjavajuće stanje MIG-ova.

“Mislim da svi skupa imamo odgovornost, ja kao ministar, svi, riješiti tu situaciju. Već sam dao zahtjev Vladi, kao i struka, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, da nam treba ta sposobnost air-policinga – jedna eksadrila, deset jednosjeda, dva dvosjeda. Sada je na Vladi da nađemo način da otvorimo proces i konačno ne odgađamo tu odluku”, poručio je Krstičević.

Komentiraj