Anto Magzan/PIXSELL

MINISTAR DARIO NAKIĆ: Program 72 sata bio je politikantski i stručno neutemeljen

Malignim bolesnicima u Hrvatskoj omogućit će se brža dijagnostika i prioritetne liste u bolnicama, najavio je u ponedjeljak ministar zdravlja Dario Nakić koji ostaje pri svojoj odluci o ukidanju programa “72 sata” koji je, po njegovoj ocjeni, bio politikantski i stručno neutemeljen projekt njegova prethodnika Siniše Varge.

Nakić je, gostujući u RTL-u Danas, rekao kako želi skratiti preduga čekanja na dijagnostičke pretrage, a bolnice su već dobile upute o prioritetnim listama za sve maligne bolesnike. No, razdoblje od dijagnoze do operacije trebaju, kaže, odrediti stručna društva, a ne proizvoljne procjene, kako je to učinjeno u Programu 72 sata.

Program “72 sata” od dijagnoze do liječenja malignih bolesnika prošle je godine pokrenuo Nakićev prethodnik Siniša Varga, a Nakićevoj najavi ukidanja tog programa ovih su se dana usprotivile udruge pacijenata i roditelja oboljele djece.

Nakić je pak ustvrdio kako se program brzog liječenja malignih bolesnika uobičajeno prakticirao i prije, ali prošle je godine dobio poseban naziv kako bi ga se  ispolitiziralo i stavilo u dnevnopolitičke svrhe i u svrhu predizborne kampanje. Posljedica je bila uznemirenost kod pacijenata,  koji nisu naručeni unutar 72 sata, već, primjerice, za tjedan dana.

Kao primjer je naveo srčane, bubrežne i jetrene bolesnike koje se ne može olako povrgnuti liječenju u roku 72 sata, bez prethodnih priprema i osiguranja sigurnosti pacijenta.

“Dio ljudi dolazio je u okviru 72 sata do operacije i puno prije nego što je ovaj program započeo, a tako će biti i ubuduće. Samo želim naglasiti da je netko odredio baš 72 sata, bez ikakve stručne opravdanosti, i da to kao  nekakvu mantru ponavlja pacijentima”, rekao je ministar.

Po njegovu mišljenju,  temeljni je problem što se maligne bolesti kasno dijagnosticiraju i beskrajna duga čekanja na dijagnostičke pretrage. To su bitne stvari koje ćemo mi nastojati riješiti, a ne neki politički ili politikantski programi, poručio je.

Komentiraj