Ćorić: “Smanjenje stope PDV-a na isporuku plina sigurno bi polučilo značajan rezultat”

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, u ponedjeljak je u Dnevniku HTV-a poručio da je porast cijena posljedica činjenice da su cijene energenata proteklih mjeseci značajno narasle na svjetskim tržištima, a to se prelijeva u proizvodni proces i samim time se reflektira i na cijene.

U rujnu se cijene u hrvatskim trgovinama moraju početi označavati u kunama i eurima, na pitanje kakvi će biti kontrolni mehanizmi, Ćorić je rekao da se to ne može vidjeti, da ta logika ‘ne drži vodu’. “Na tržištu dobara i usluga postoji konkurencija, ona se cjenovno bori za potrošače. Bilo kakvo neopravdano povećanje cijena će, od strane potencijalnih potrošača, biti honorirano tako da se okrenu drugom, alternativno proizvodu”, izjavio je Ćorić i dodao da treba strahovati od takvih nedozvoljenih praksi.

Najavljeno je da će u utorak doći do promjene cijena goriva. “Živimo u vremenu kada cijene na svjetskom tržištu, pogotovo nafte, osciliraju. Živimo u vremenu kada pojedine žarišne točke na svjetskoj energetskoj sceni proizvode relativno visoku razinu cijena. Međutim ne vjerujem, odnosno ne držim da treba od toga strahovati. Vjerujem da će se cijene nafte, odnosno naftnih derivata u narednim mjesecima stabilizirati na niže razine”, rekao je Ćorić.

Upitan kako će Vlada reagirati na porast cijena plina, ministar je rekao da bi smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost na isporuku plina polučilo značajan rezultat. “Kao što znate, uz opću stopu od 25 posto, po kojoj se plin danas isporučuje, postoje 2 snižene stope, jedna od 13 i 5 postotnih bodova i definitivno bi to utjecalo na smanjeno povećanje, recimo to tako, cijene plina od 1. travnja”, objasnio je.

 

Komentiraj