Ministar Ćorić u Sisku 2018. proglasio godinom izgradnje infrastrukture za učinkovitije gospodarenje otpadom

HINA/ Tomislav PAVLEK

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u petak u Sisku da je 2018. godina izgradnje infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, za što su otvoreni natječaji za informacijsko-edukativne aktivnosti u vrijednosti od 42,5 milijuna kuna, koje su na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave.

Ministar Ćorić sastao se u petak s čelnicima općina i gradova Sisačko-moslavačke županije.

Kako je rekao, u iduća dva tjedna bit će otvoren natječaj za nabavu spremnika, a u sljedećoj fazi očekuje se otvaranje natječaja za izgradnju sortirnica i nabavu vozila za prikupljanje otpada.

“Uz reciklažna dvorišta, koja su u fazi izgradnje, želimo zatvoriti krug u ostvarenju sustava učinkovitoga gospodarenja otpadom i ostvarenju ciljeva koje smo preuzeli ulaskom u EU, odnosno do 2020. godine postići 50 posto zbrinjavanja odvojenoga komunalnog otpada”, rekao je ministar Ćorić.

Hrvatska je 2016. godine dostigla 26 posto odlaganja odvojenog otpada, a ohrabruje da su jedinice lokalne samouprave zainteresirane za sudjelovanje u natječajima i korištenje udjela sufinanciranja iz Kohezijskoga fonda, koji doseže do 85 posto investicije”, rekao je ministar.

Budući da svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje specifičnosti, to će se u izradi planova gospodarenja otpadom uzimati u obzir.

Na sastanku je bilo riječi o svim specifičnostima postupka zbrinjavanja otpada na području Sisačko-moslavačke županije te o mogućnostima financiranja projekta kroz EU fondove.

Kako je rekao sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, na području županije nema nijednoga regionalnog centra za gospodarenje otpadom pa je ona oslonjena na centar Šagulje u Brodsko-posavskoj županiji, na Babinu goru u Karlovačkoj županiji i na grad Zagreb.

Na pitanje novinara koliko su opravdane najave o povećanju cijene odlaganja otpada zbog njegova odvajanja, ministar Ćorić je odgovorio kako nije upoznat s tim izračunima jer svaka jedinica lokalne samouprave na temelju svojeg plana zbrinjavanja otpada radi kalkulaciju za njegovo odvojeno prikupljanje. Dodao je kako vjeruje da se u Zagrebu tom problemu pristupilo ozbiljno, kao i kreiranju cjenika.

Na primjedbu novinara da se tom projektu pristupilo nedovoljno odgovorno i ažurno, ministar je odgovorio kako infrastrukturno jedinice lokalne samouprave nisu bile spremne za te zadatke pa je poslu treba pristupiti ambicioznije.

“Mogu vam jamčiti punu predanost ministarstva u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša da ove godine ostvarimo program opremanja reciklažnih dvorišta u vrijednosti 214,5 milijuna kuna, sanaciju odlagališta koja će biti zatvorena u vrijednosti od 94 milijuna kuna. To su pozivi koji su u ovom trenutku otvoreni. Nabava spremnika za odvojeno odlaganje, vrijedna je oko 250 milijuna kuna, a uređenje sortirnica moglo bi iznositi 350 milijuna kuna”, rekao je ministar i pozvao jedinice lokalne samouprave da se jave na natječaje za sufinanciranje Europske unije kako bi se zatvorio krug.

Nažalost, to u prethodnoj fazi nije učinjeno pa zbog toga kasnimo”, zaključio je ministar Ćorić.

Komentiraj