Ministar Ćorić na sastanku Vijeća ministara za zaštitu okoliša EU u Estoniji

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sudjelovao je na dvodnevnom neformalnom sastanku Vijeća ministara za zaštitu okoliša Europske unije u Estoniji, a glavna tema o kojoj su ministri razgovarali bile su eko-inovacije kao ključna pretpostavka za prijelaz na kružno gospodarstvo.

“Ministri su danas razmijenili mišljenja o prilikama i izazovima u promoviranju ciljeva Pariškog sporazuma, globalnog sporazuma o klimi, te je navedeno kako EU treba zadržati ulogu lidera u globalnom klimatskom djelovanju i nastaviti s aktivnostima u okviru klimatske diplomacije širenjem vrijednosti Pariškog sporazuma”, izvijestilo je u petak Ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Navelo je kako je s aspekta zaštite okoliša cilj smanjiti potrošnju resursa, emisije stakleničkih plinova i onečišćujućih tvari, potrošnju kemikalija i nastanak otpada. Odabirom resursa, proizvoda i usluga, ali i načinom korištenja proizvoda, ističe, primjenom ponovne upotrebe i načinom odlaganja proizvoda, društvo u cjelini značajno utječe na eko-inovacije koje time predstavljaju važan instrument kojim se ubrzava primjena održive proizvodnje i potrošnje.

“Eko-inovacije imaju veliki potencijal i u oblikovanju gradova te planiranje treba ići u smjeru razvoja održivih, pametnih gradova. Kako bi se to realiziralo, potrebno je osigurati adekvatne modele financiranja eko-inovacija”, navodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Ističe kako su u novom prijedlogu Europske komisije o budućnosti financiranja EU naznačene okosnice financiranja iz EU proračuna i kroz njih se predlaže ulaganje, među ostalim, upravo u inovacije, klimatske promjene te energetsku i ekološku tranziciju.

“Stajalište Hrvatske je da EU treba još snažnije ulagati u razvoj i primjenu eko-inovacija kako bi se omogućila tranzicija na kružno gospodarstvo. Naročito je potrebno nastaviti i dorađivati modele financiranja prema malim i srednjim poduzetnicima, koji mogu dati snažan doprinos razvoju eko-inovacija”, zaključuje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Komentiraj