Ministar Ćorić na otvaranju LNG terminala: “Ovaj je projekt odolio svim političkim i društvenim izazovima”

U petak je na svečanosti u rad pušten LNG terminal i spojmi plinovod Zlobin-Omišalj. Paljenjem sirena i vodenog protupožarnog mlaza na obali terminala na otoku Krku simbolično ga je u rad pustio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

“Ovo je strateški projekt na čiju smo realizaciju čekali više od dva desetljeća i koji smo realizirali zahvaljujući angažmanu ove hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem”, istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Kako je kazao ministar Ćorić, projekt LNG terminala sa spojnim plinovodom Omišalj-Zlobin nije samo jedan u nizu projekata koji imaju ograničen rok trajanja, već je jedan od najsloženijih projekata u području plinskog biznisa u našoj najnovijoj povijesti.

“Ovaj je projekt od ključne važnosti za tržište plina u Republici Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe koji je prepoznala i podržala Europska unija i koji u potpunosti opravdava svoje određenje strateškog investicijskog projekta. Projekt je odolio svim političkim i društvenim izazovima, a zahvaljujući entuzijazmu čelnih ljudi i djelatnika tvrtke LNG Hrvatska i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja danas je jedan od nositelja geostrateške i ekonomske vizije Hrvatske”, naveo je ministar Ćorić.

Dodao je da se radi o terminalu koji je realiziran po najvišim ekološkim i sigurnim standardima, rezultat je poslovne odluke čija je ekonomska računica takva da popunjenost kapaciteta u prve tri godine iznosi 100 posto, a do 2027. godine 84 posto, koji se odnosi na vjerojatnost konkurencije vezane uz cijenu plina, a održava smjer dugoročnoga energetskog razvoja Hrvatske.

PHOTO: Ministarstvo gospodarstva

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, svečanom otvaranju LNG terminala prisustvovali su predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, povjerenica za energetiku Europske komisije Kadri Simson i drugi visoki uzvanici.

Nakon svečanosti otvaranja LNG terminala, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić održao je neformalni sastanak s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm.

Komentiraj