Ministar Butković: “U mandatu ove Vlade dovršit ćemo autoput do Siska”

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, gostovao je u Dnevniku N1 i komentirao izlazak oporbe iz sabornice u petak, obnovu Zagreba i Banovine kao i lokalne izbore.

Ministar Butković ne smatra da su vladajući pali na testu u petak.

“Ne bih rekao da je to test na kojem su pali vladajući, to je bio test gdje je pala oporba, današnja politička scena u Saboru. U politici treba prevladavati zdrav razum. Već godinu dana živimo u posebnim okolnostima pandemije i potresa. To su specifične situacije i sve odluke koje se donose, od Sabora do lokalne razine, trebaju biti usmjerene prema tome da se što prije normalizira život i krene u obnovu i Zagreba i Banovine. Zato je bilo glasanje, najvažnije izmjene Zakona o obnovi. Ne može se dogoditi da ujedinjena oporba napušta sabornicu. To se dogodilo 25. lipnja 1991. kad se glasovalo o osamostaljenju Hrvatske, SDP je i tad napustio sabornicu. Bez obzira na političke bodove to ne možete raditi. Već se nekoliko dana zna u kakvoj je situaciji Miroslav Tuđman, to nije dobro iskoristiti. Ovo je bio test oporbe, to je nažalost njihova loša procjena”, rekao je Butković.

“Novca će biti”

Što se tiče autoceste prema Sisku, rekao je da je koordinacija u tijeku.

“Imali smo koordinaciju s predsjednikom Vlade i ministarstvom financija. Prva faza je već stavljena u plan za ovu godinu, ali sad idemo na cijelu dionicu od 12 km. Sutra ćemo imati još jedan sastanak s ministrom financija, raspisat ćemo natječaj za drugu fazu i u mandatu ove Vlade spojiti autoput do Siska.”

“Novca će biti”, naglasio je.

“Uspješno smo završili financijsko restrukturiranje, uštedjeli smo na kamatama, imamo još jedno refinanciranje i stvorit ćemo prostor za autocestu do Siska. To nisu obećanja nego realnost.”

Lokalni izbori

Govoreći o lokalnim izborima, Butković nije htio otkriti kandidate:

“Za Rijeku i Primorsko-goransku županiju spominje se više imena, kroz nekoliko dana ćemo izaći s kandidatima. Sve što radimo je naš adut, očekujemo dobar rezultat”.

Hoće li u Zagrebu kandidat biti Damir Vanđelić, Butković he rekao da će javnosti čuti odluku gradske organizacije i da se konzultacije rade. Većina kandidata je definirana, u narednim danima ćete čuti sve odluke, pojasnio je.

Prosvjed ugostitelja

Komentirao je i najavljeni prosvjed udruge Glas poduzetnika za srijedu zbog nepopuštanja mjera ugostiteljima i poduzetnicima.

“Trebamo uključiti zdrav razum”, rekao je Butković i dodao:

“Nikome u vladajućoj koaliciji nije drago da su na snazi mjere što se tiče korone, ali sjetite se što smo imali u prosincu. Uveli smo mjere i danas su brojke bolje. Je li onda pametnije suzdržati se još 15, 20 ili mjesec dana da pred Uskrs u sezonu možemo ući s dobrim brojevima, procijepljenim stanovništvom?

Ili da sad popustimo mjere pa se dogodi rast brojeva kao u drugim zemljama? Kod nas mjere i nisu toliko restriktivne, kao u drugim europskim zemljama. Nikome nije lako, i ja dolazim iz ugostiteljske obitelji i znam što to znači, moramo se svi strpjeti još, apeliram da budemo još jedinstveni u ovoj situaciji”, poručio je Butković za N1.

Komentiraj