HINA

Ministar Butković o dobrobiti od dovršetka izgradnje prve faze Istarskog ipsilona

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je danas u Vukovaru kako njegovo ministarstvo želi da se dovrši prva faza Istarskog ipsilona bez obzira na to koliko ta izgradnja utjecala na vanjski dug, a riječ je, kako je rekao, o neznatnom utjecaju jer bi dobrobit koju bi ta prometnica donijela bila mnogo veća.

“Primio sam predstavnike koncesionara u ministarstvu i sljedeći tjedan, ili onaj iza, čim se sastavi državni proračun, otići ćemo i u Ministarstvo financija i tu imam podršku i ministra turizma jer želimo da se dovrši prva faza izgradnje Ipsilona do tunela budući da postoje sve građevinske dozvole”, rekao je ministar Butković odgovarajući na novinarska pitanja nakon sastanka s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i čelnicima gradova te županije s kojima je razgovarao o infrastrukturnim projektima.

Po njegovim riječima, 60 posto turističkog prometa u Istru dolazi Istarskim ipsilonom, a nakon njegove izgradnje, istaknuo je, povećanje cestarine i PDV-a se multiplicira i odražava na rast BDP-a, tako da se definitivno zauzimaju za početak izgradnje prve faze Istarskog ipsilona.

Na novinarsko pitanje što je s nastavkom izgradnje koridora autoceste Vc kroz Baranju, odgovorio je kako se taj problem mora riješiti razgovorima u Hrvatskim autocestama i s mađarskom stranom.

“Moramo biti svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Na naplatu do 2020. godine dolazi 5,5 milijarda eura, što glavnice, što kamata, i to pitanje ćemo pokušati riješiti kroz refinanciranje i restrukturiranje”, upozorio je.

“Ne mogu davati neka obećanja jer bih bio neozbiljan, ali da nam je prioritet da koridor Vc dovršimo – to da”, poručio je Oleg Butković.

Također je rekao kako se još traže modeli i načini kako riješiti dugove u hrvatskoj cestogradnji. Podsjetio je kako samo ove godine na naplatu dolazi 1,1 milijarda eura, a dogodine još i više.

“Snažno restrukturiranje HAC-a i ARZ-a, gdje ćemo smanjiti njihove rashode a povećati prihode i poslovanje učiniti stabilnima i kao takvi izaći na tržište kapitala i tražiti refinaciranje, to je ono što u ovom trenutku možemo. Korištenje mirovinskih fondova i njihova aktivnost i uloga u svemu tome je još na razmatranju”, rekao je ministar Butković.

Komentiraj