Ministar Beroš u pismu izrazio podršku i pohvalu zdravstvenim radnicima

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je uputio pismo u kojem je izrazio podršku i pohvalu zdravstvenim radnicima.

“Ministarstvo zdravstva i ministar Vili Beroš ovim putem pohvaljuju napore i trud svih zdravstvenih radnika koji naporno rade na očuvanju zdravlja svih nas.

Cijeli zdravstveni sustav zaslužuje pohvalu i podršku.

Nadalje, pohvaljujemo sve djelatnike u domovima, što uključuje zdravstvene radnike koji tamo rade.

Naime, u ustanovama socijalne skrbi odnosno ustanovama koje pružaju skrb starijim i teško bolesnim osobama aktivnosti koje obuhvaćaju brigu o zdravlju, njegu i fizikalnu terapiju pružaju stručni radnici, odnosno zdravstveni radnici koji udovoljavaju uvjetima iz članka 194. Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga ( ” Narodne novine ” 40/14 i 66/15 ) a to su: Glavna medicinska sestra – završen stručni studij sestrinstva, medicinska sestra – završeno srednjoškolsko obrazovanje za medicinsku sestru/tehničara i fizioterapeuti – završeno srednjoškolsko obrazovanje za fizioterapeutskog tehničara.

Sukladno članku 15. Zakona o sestrinstvu ( ” Narodne novine” 121/03,117/08, 57/11) i članka 15. Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti ( ” Narodne novine ” 120/08 ) pravo na samostalan rad imaju ukoliko im je nadležna Komora ( za medicinske sestre Hrvatska komora medicinskih sestara, a za fizioterapeute Hrvatska komora fizioterapeuta) izdala odobrenje za samostalan rad.

Kad je u pitanju provođenje nadzora, sukladno članku 220. stavku 3. Zakona o socijalnoj skrbi („NN“ 157/13, 152/14, 99/15, 52/16, 16/17, 130/17, 98/19) nadzor koji se odnosi na stručni rad zdravstvenih radnika u djelatnosti socijalne skrbi provode nadležne komore.

Ali ako govorimo o radu i djelovanju, zdravstveni radnici u ustanovama socijalne skrbi rade vrijedan posao, uz ostale radnike u tim ustanovama koji svi skupa zaslužuju pohvalu u vrijeme ove zaraze kad su posebno pogođene osobe starije životne dobi i ugrožene skupine.

Samo zajedničkim naporima možemo biti uspješni i sada na silaznoj krivulji, jednako kao što smo skupa bili uspješni dok smo uzlaznu krivulju epidemije stavljali pod kontrolu i smanjivali rast.

Hvala svima”, navodi se u pismu ministra zdravstva radnicima u tom sustavu.

Komentiraj