Ministar Beroš: “U godinu dana zbog covida hospitalizirano 28 tisuća pacijenata”

Ministar zdravstva vili Beroš u četvrtak se na sjednici Vlade osvrnuo na godinu dana od pojave prvog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Kazao je da je zdravstveni sustav virus dočkao spreman te otkrio da je dosad hospitalizirano više od 28.000 covid pacijenata te je oboljelo i oko 13.000 zdravstvenih djelatnika.

“Zdravstveni sustav novi virus dočekao je spreman te je dobrom reorganizacijom i prilagodbom osigurana kontinuirana zdravstvena skrb”, rekao je Beroš na sjednici Vlade. “Otpornost zdravstvenog sustava karakterizira i sposobnost planiranja i prilagodbe neplaniranim okolnostima kako bi se održala aktivnost od vitalnog značenja. Iako na trenutke znatno opterećen, zdravstveni sustav ostao je stabilan, bez ugroze vitalnog funkcioniranja. To pokazuje snagu naše struke, medicinskog kadra i organizacije”, dodao je.

Prošle je godine, istaknuo je, povećan broj hospitalizacija zbog tumora u odnosu na godinu prije, a to ukazuje, kaže ministar, na posebnu skrb zdravstvenog sustava na tu skupinu bolesnika.

Što se tiče trenutne epidemiološke situacije, ministar zdravstva je rekao kako bilježimo blagi porast broja novozaraženih. Do danas je u Hrvatsku stiglo 251.070 doza cjepiva, a cijepljeno je 135.756 osoba – 77.245 jednom a 58.511 docijepljeno je drugom dozom.

U Zagrebu je u sklopu druge faze cijepljenja starijih osoba i kroničnih bolesnika u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), cijepljeno 926 osoba. “Dosad je zaprimljena 991 prijava nuspojave cjepiva, a najčešće se radilo o blagim i prolaznim reakcijama”, zaključio je ministar zdravstva Beroš.

Komentiraj