Ministar Beroš: “Tko se neće ni testirati ni cijepiti, neće raditi ni dobiti plaću”

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, komentirao obvezne covid potvrde u zdravstvenim ustanovama, koje počinju od 1. listopada.

“Postupak oko covid-potvrde usmjeren je prema povećanju sigurnosti. Takva sigurnost nema cijenu. Možemo razgovarati o trošku, ali inzistirat ćemo na sigurnosti. Testiranje planiramo dvaput tjedno. Ne znamo što s onima koji odbiju test i cijepljenje. Da ne bismo nekoga diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja. Ono će prvo biti besplatno, no ne može dovijeka biti tako. Ako netko ne želi, morat će si to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati poslu i napravit će sustavu i sebi problem”, objasnio je Beroš i dodao da o daljnjim postupanjima ne može govoriti, no ističe da će sve biti u skladu sa zakonom.

“Oni neće moći raditi i napraviti će sustavu ali i sebi problem. Ravnatelji će morati naći zamjenu za pojedince, a oni neće dobiti plaću”, istaknuo je.

Ministar nije znao odgovoriti koliko će dugo test zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti, biti besplatan. “Sredstva su osigurana, no ne mogu govoriti o tome o kolikom se iznosu radi. Zna se da postoji kontrola bolovanja, za to morate imati opravdanje, a ne željeti testirati se zasad nije obuhvaćeno klasifikacijom bolesti”, rekao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da se covid potvrde ne mogu krivotvoriti.

Beroš je rekao da će covid potvrde biti obavezne i za djelatnike u trgovinama, pekarnicama u bolnicama, dostavljače. “Svi koji ulaze u bolnički krug trebaju imati covid potvrdu, uključujući i one koji povremeno dođu, primjerice serviser”, dodao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

O medicinskom osoblju koji se javno deklariraju kao antivakseri, Beroš je rekao da ga to pitanje muči kao ministra. “Ne mogu opravdati nekoga tko je unutar sustava i protivnik je cijepljenja. Edukacija sigurno nije uzrok tome. Ministarstvo se obratilo Komori dopisom o pojedincima koji su iznosili stavove u javnosti, a koji nisu bazirani na struci. Očekujem izvješće, a kao ministar osuđujem takve istupe”, naveo je.

Capak: “Priprema se dokument o postupanju sa zaraženim učenicima”

Komentiraj