Ministar Beroš naredio ustanovama da ispitaju tko se sve cijepio preko reda

Ministar zdravstva, Vili Beroš, uputio je priopćenje u kojemu navodi kako su sve ustanove koje provode cijepljenje dobile zadatak preispitati jesu li cijepljenje provodili prema prioritetima koji su utvrđeni u planu cijepljenja.

Naime, posljednjih dana otkriveni su slučajevi cijepljenja preko reda, među kojima je u javnosti jako odjeknulo da je Alemka Markotić preko veze cijepila svoju majku.

“Sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, koje sudjeluju u cijepljenju protiv covid-19, dobile su od Ministarstva zdravstva putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zadaću preispitati da li se cijepljenja u cijeloj zemlji provode u skladu s utvrđenim kriterijima o prioritetima”, stoji u priopćenju ministra Beroša.

Preispitivanje odgovornosti

Ministar poručuje i kako su oni koji cijepe kao i ustanove u kojima se cijepljenje provodi dužni utvrditi je li bilo nepravilnosti te izvijestiti HZJZ i njegovo ministarstvo.

“Provoditelji cijepljenja i u njima odgovorne osobe dužni su utvrditi da li je bilo odstupanja od navedenih pravila, te o njihovom postojanju i broju takvih slučajeva izvijestiti Hrvatski zavod za javno zdravstvo kao nositelja nacionalnog programa cijepljenja i Ministarstvo zdravstva”, navodi Beroš.

Treba, naglasio je, voditi računa o poštivanju zakonskih odredbi o zaštiti osobnih podataka građana.

“Za sve osobe i ustanove u kojima se pokaže da je bilo neopravdanih odstupanja od utvrđenih kriterija u redoslijedu cijepljenja ili drugih vrsta nepravilnosti, utvrdit će se razina odgovornosti”, poručio je Beroš.

Komentiraj