Ministar Banožić uručio ugovore vrhunskim sportašima

Ministar obrane Mario Banožić u utorak 25. siječnja 2022. u Ministarstvu obrane uručio je ugovore vrhunskim sportašicama i sportašima s kojima je MORH potpisao ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2022. godinu.

Uručivanju ugovora nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, državni tajnici Brako Hrg i Zdravko Jakop, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ivan Jušić i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Neven Šavora.

Ministar Banožić čestitao je okupljenim sportašima ugovornim pričuvnicima na dosadašnjim uloženim naporima u ovim izazovnim vremenima, na ostvarenim rezultatima, kazavši kako su oni prije svega poticaj vojnikinjama i vojnicima u svim disciplinama, a isto tako u životu i radu, priopćili su iz MORH-a.

“Sportski duh koji vi prenosite, vaš angažman i rezultati, dodatni su poticaj Hrvatskoj vojsci za postizanje boljih rezultata”, rekao je ministar te dodao: “Ponosni smo što ste dio naše obitelji Hrvatske vojske. Vašim odlascima na natjecanja promovirate Republiku Hrvatsku, vašu reprezentaciju, klubove i sportske saveze, a isto tako promovirate i Hrvatsku vojsku. U ovoj godini sklopit ćemo ugovore s 47 ugovornih pričuvnika – vrhunskih sportašica i sportaša. Želja mi je da u budućnosti još veći broj vrhunskih sportaša postane dio velike obitelji Hrvatske vojske. Čast mi je što mogu danas biti s vama i uručiti vam ugovore. I dalje ćemo zajedno raditi na dobrobit hrvatskog sporta i Hrvatske vojske”.

“Zahvaljujem ministru Banožiću i Ministarstvu obrane na realizaciji potpisivanja ugovora s vrhunskim sportašima – ugovornim pričuvnicima, među kojima su i olimpijski pobjednici. Kako kažu i naši sportaši, ovi ugovori od velike su važnosti za njihove sportske karijere”, rekao je Neven Šavora i naglasio kako 47 vrhunskih sportaša ugovornih pričuvnika dokazuju izvrsnost i potrebu za daljnjim nastavkom suradnje s Ministarstvom obrane i Hrvatskom vojskom.

Valent Sinković rekao je kako mu je iznimna čast biti dio obitelji Hrvatske vojske te kako im je upravo to dodatna motivacija na natjecanjima: “Znamo da branimo boje Hrvatske vojske i to nam daje dodatan poticaj. Zahvaljujem ministru obrane na razumijevanju važnosti ovih ugovora za nas sportaše, hvala Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom olimpijskom odboru”.

Zapošljavanje vrhunskih sportaša u Ministarstvu obrane počelo se razvijati 2010. godine kada je potpisan Sporazum o suradnji Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora. Slična pozitivna iskustava imaju i druge europske zemlje.

Tijekom godina model se mijenjao i razvijao, a od 2015. godine vrhunski sportaši postali su dio pričuvnog sastava Hrvatske vojske što je regulirano Sporazumom o suradnji, unapređenju i razvoju športa u Republici Hrvatskoj između Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prijedlog vrhunskih sportaša s kojima se sklapaju ugovori izrađuje Hrvatski olimpijski odbor prema kriteriju sportske kvalitete (kategorizacija sportaša u RH) i kriteriju sporta koji se razvija u Ministarstvu obrane, prema CISM sistematizaciji sportova: vojni sportovi-vojni petoboj, mornarički petoboj, padobranstvo, streljaštvo i orijentacijsko trčanje; borilački sportovi-judo, taekwondo, hrvanje i boks; individualni sportovi-atletika, plivanje i spašavanje života, biatlon, skijaško trčanje, triatlon i jedrenje te ostali sportovi.

Komentiraj