Ministar Banožić: Naša vizija je učinkovit sustav domovinske sigurnosti

Naša vizija je učinkovit sustav domovinske sigurnosti koji je tu zbog čovjeka i u funkciji osiguranja nesmetanog odvijanja života, što narod prepoznaje i cijeni, poručio je ministar obrane Mario Banožić koji je s admiralom Robertom Hranjem posjetio Divulje.

U nastavku radnoga posjeta Splitu, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske ( GS OS RH) admiral Robert Hranj u pratnji suradnika obišli su u Divuljama 2. rujna, 395. eskadrilu transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, smještenu u vojarni “Knez Trpimir” i Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane.

Nakon što je zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Željko Ninić upoznao ministra Banožića i načelnika GS OS RH admirala Hranja s tom eskadrilom, ministar Banožić zahvalio je svim pilotima, zrakoplovnim tehničarima i ostalom osoblju Eskadrile na predanom radu cijele godine, a posebno u ljetnim mjesecima.

Zalagajnje u vojnim zadaćama, prijevozu pacijenata i akcijama spašavanja

Ministar Banožić posebno je istaknuo zalaganje ljudi koji su, osim na tradicionalnim vojnim zadaćama, angažirani u prijevozu pacijenata te u akcijama traganja i spašavanja gdje zajedno sa zdravstvenom strukom i Hrvatskom gorskom službom spašavanja spašavaju ljudske živote.

“Hrvatska vojska mora počivati na svim onim istinskim vrijednostima proizašlim iz Domovinskog rata i mora uvijek časno i ponizno služiti svom narodu i domovini. Vaše aktivnosti pridonose ugledu Republike Hrvatske u svijetu kao sigurne i poželjnije turističke destinacije”, rekao je ministar Banožić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je predstavio je rad Operativnoga središta u kojem se putem ekrana i veza uživo prate događanja na terenu, požarištima ili kriznim područjima.

Istaknuo je kako sofisticirani, visokoučinkoviti sustavi u sprezi s osposobljenim i iskusnim djelatnicima kako na terenu, tako i u središtu, omogućuju brzu reakciju u slučaju požara te visoku razinu preventivnog postupanja u sprječavanju požara.

Ministar Banožić ocijenio je da iskustvo proteklih nekoliko sezona pokazuje značajno poboljšanje, što se posebno odnosi na situacijsku svjesnost, brzinu odlučivanja i koordinaciju svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti u okviru Protupožarne sezone, što je svakako neposredan rezultat ustrojavanja Operativnog vatrogasnog zapovjedništva (OVZ).

“Naša vizija je učinkovit sustav domovinske sigurnosti koji je već sada zbog ostvarenih postignuća postao prepoznatljiv, posebno zato jer je tu zbog čovjeka i u funkciji osiguranja nesmetanog odvijanja života, što narod prepoznaje i cijeni“, poručio je je ministar Banožić.

Pohvalio je dosadašnji rad OVZ-a i zahvaliti svim vatrogascima na čelu s glavnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, kao i pripadnicima HV-a te ostalim sastavnicama sustav koji, zaključio je, u trenutačnoj situaciji pokazuju visoku razinu spremnosti za izvršenje zadaća.

Načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj također je iskazao zadovoljstvo viđenim, kao i rezultatima njihova požrtvovnog rada.

“S malim brojem ljudi, zahvaljujući dobroj organiziranosti i uvezanosti uspješno se kontrolira broj požara ove protupožarne sezone. Vatrogastvo je važan oblik potpore civilnom sektoru, a svaki vaš pothvat u preveniranju ili gašenju požara vrijedan je ponosa i zahvalnosti”, zaključio je admiral Hranj.

Zapovjednik Operativnoga središta GS OS RH general-bojnik Krešo Tuškan je, govoreći o resursima i potencijalima protupožarnih snaga, istaknuo kako u slučajevima ugroze Hrvatska vojska u vrlo kratkom vremenu može aktivirati tisuću ljudi, te da je od posebne važnosti rad na preventivi, izviđanjima i sprječavanju požara.

Komentiraj