Ministar Banožić na posebnom sastanku ministara EU-a o Strateškom kompasu

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u četvrtak u Bruxellesu na posebnom sastanku ministara obrane zemalja Europske unije na temu tzv. strateškog kompasa, priopćeno je iz MORH-a.

Strateški kompas je dokument usmjeren na buduće razdoblje koji je trenutačno u izradi, a njime se želi EU-u osigurati zajedničko strateško usmjerenje u području sigurnosti i obrane te doprinijeti ostvarenju EU-ove razine ambicije u tom području.

Sastanak je vodio Visoki predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, u želji da zaokruži dijalog na najvišoj razini o izradi strateškog kompasa i njegovom sadržaju.

“Ministri su raspravljali o jačanju sposobnosti Unije da odgovori na krizne situacije, kolaborativnom pristupu pri razvijanju nedostajućih sposobnosti, jačanju otpornosti na hibridne prijetnje te elementima potencijalne nove zajedničke deklaracije EU-a i NATO-a”, kaže se u priopćenju.

Ministar Banožić je naglasio kako treba zadržati političku predanost i inkluzivnost procesa što je preduvjet za ostvarivanje dugoročnog cilja jačanja sposobnosti EU-a da doprinese uspostavi mira i stabilnosti u neposrednom susjedstvu i globalno.

Daljnji razvoj EU alata za krizno upravljanje treba biti temeljen na prilagodbi i nadogradnji EU borbenih skupina uzimajući u obzir različite scenarije njihove moguće primjene, a proces odlučivanja treba biti temeljen na konsenzusu i solidarnosti država članica, istaknuo je.

Pri daljnjem razvoju novih EU sposobnosti treba iskoristiti potencijal Europskog obrambenog fonda, a ključno je osigurati koordinaciju EU i nacionalnih procesa obrambenog planiranja. Ministar je dodatno naglasio kako bi sve navedeno trebalo biti komplementarno s NATO-om te je u tom kontekstu dana podrška radu na novoj zajedničkoj EU-NATO deklaraciji čime bi se učvrstilo strateško partnerstvo, dodaje se u priopćenju.

 

Komentiraj