Ministar Banožić brani predsjednika: Milanović je bio u službenom posjetu Albaniji

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u ponedjeljak da je po njegovim saznanjima nedavni posjet predsjednika Republike Zoran Milanovića Albaniji bio službeni te je odbacio primjedbe da njegovo ministarstvo šuti o tom slučaju.

Ministar Banožić brani predsjednika Milanovića

“Iz onoga što je meni dano pismeno to je službeni put, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdit će sa svim ovim detaljima o kojim se govori u javnosti je li to bio privatni ili službeni posjet”, rekao je Banožić u Splitu tijekom svečanosti polaganja kobilice novog broda HRM-a.

Vrhovni zapovjednik ima pravo uporabe i korištenja resursa Oružanih snaga

“Predsjednik Republike ima pravo uporabe i korištenja resursa Oružanih snaga na temelju 20 članaka tog zakona,  i to za uporabu od 45. do 57. članka te za korištenje od 58. do 64. članka,” kazao je Banožić.

Zaključio je kako je ispravna teza da postoji prostor, ali isto tako nije ispravno da se može reći da je ovo trenutak u kojem se mogu koristiti sredstva.

Napominje pritom kako je ukazao na iznos sredstava koji se koristi jer svaki takav trošak korištenja sredstava ne ide u Ured predsjednika nego na Ministarstvo obrane, što će on uvijek komentirati. Naglasio je kako nije točna teza da njegovo Ministarstvo o tome šuti i ne želi to komentirati.

Objasnio je i da Ministarstvo obrane ne sudjeluje u organizaciji puta predsjednika već to radi Ured predsjednika u suradnji sa svojim službama.

Oružane snage, pak temeljem Zakona o obrani dobivaju zahtjev temeljem kojega on kao ministar daje suglasnost za određene svrhe, primjerice diplomatske ili ceremonijalne.

Napomenuo je da on nije imao zakonsku osnovu ne dati suglasnost na korištenje Oružanih snaga. Smatra stoga da pitanja trebaju biti usmjerena prema Uredu predsjednika a ne prema ministru obrane.

Komentiraj