Ministar Aladrović: “Ravnatelj je razriješen, rezultate stručnog nadzora očekujem u utorak”

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u 13 sati dat će izjavu za medije vezanu za rezultate upravnog nadzora Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

Zbog slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice, za čiji se živote bore liječnici, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u petak je poslalo izvanredni upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška jednoglasno je u petak navečer predložilo smjenu ravnatelja toga Centra Branka Medunića na hitno sazvanoj sjednici temeljem zaključka upravnog nadzora.

“Još jednom kao otac i ministar želim izraziti žaljenje i zaželiti brzi oporavak djevojčici. Mi kao ministrastvo smo reagirali još u četvrtak izdvajanjem ostale djece iz obitelji. Pokrenuli smo postupak i jučer je proveden upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški”, rekao je na početku Aladrović.

Dodao je da je Upravno vijeće donijelo odluku o smijeni ravnatelja i imenovana je nova v.d. ravnateljice Marija Jugović te istaknuo da rezultate stručnog nadzora očekuje u utorak.

“Mi smo u izmjene zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. “Priznajem da imamo strukturne probleme, ali ćemo ih riješiti”, poručio je i najavio da će se obiteljski centri odvojiti od centara za socijalnu skrb.

“Duboko smo svijesni svih izazova, ali ćemo se kvalitetno nositi s tim. Duboko sam uvjeren da ćemo spriječiti ovakve događaje ili ih svesti na minimum”, rekao je ministar pa dodao: “Djevojčica je bila izdvojena iz obitelji. Sad je utvrđeno da nije trebala biti vraćena u obitelj jer je djevojčica bila u udomiteljskoj obitelji i povezala se emotivno s njima”.

Upravni je nadzor, dodao je, proveden u roku od nekoliko sati, oni su potvrdili nepravilnosti. “Odgovornost je na ravnatelji i mi smo postupili kao odgovorno ministarstvo i zahvalili smo se gospodinu Meduniću na suradnji”, rekao je i poručio da nije znao da je ravnatelj centra već jednom bio smijenjen. “Mi smo sa svoje strane odradili sve kako bismo spriječili buduće ovakve događaje”, dodao je.

“Komora provodi stručni nadzor i očekujemo u utorak ili najkasnije u srijedu i nakon toga ćemo moći utvrditi eventualne propuste pojedinih socijalnih radnika”, rekao je ministar i naglasio da će se neodgovorne sankcionirati.

Djevojčica i dalje kritično, na respiratoru je. Roditelji danas na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu

Komentiraj