Ministar Aladrović najavio: “Mijenjamo zakon o udomiteljstvu”

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi sastao se u utorak s predstavnicima inicijative “Moramo vam nešto reći”.

Marta Divjak je kazala da su na sastanku iznijeli devet točaka te da je premijer kazao kako će se ministar o njima očitovati u roku od tri tjedna.. “S ovog sastanka definitivno izlazimo s jako puno očekivanja i puno nade da će ovo biti prva Vlada koja će izdržati da do kraja provede reformu socijalnog sustava”, rekla je Antonija Skender.

“Otvorili smo teme koje su životne. Primarni interes vlade su korisničke skupine sustava socijalne skrbi, u ovom slučaju djeca. Svi oni koji su konstruktivne, koje žele pozitivne promjene su dobrodošli”, rekao je Aladrović.

Na novinarsko pitanje o problemima s udomiteljstvom, Aladrović kaže da su svjesni izazova. “Zakonom o udomiteljstvu želimo relaksirati načine na koji se može udomiti dijete u Hrvatskoj. Namjera je djecu koju su u domovima deinstitucionalizirati kroz udomiteljske obitelji. Mogu najaviti da ćemo promijeniti zakon i relaksirati mogućnosti udomiteljstva. Naš cilj je pravo na sretnije djetinjstvo, svi pomaci ići će ju tom smjeru”, rekao je.

PHOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

 

“Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti”, rekla je Marta Divjak iz inicijative “Moramo vam nešto reći”.

O grafitu ‘Ubojice’ koji je osvanuo na zgradi Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, a koji je u međuvremenu uklonjen, Aladrović poručuje da se reforme ne događaju linčem. “Moram i želim osuditi ovaj čin i sa ljudske strane i kao resorni ministar. To sigurno neće doprinijeti poboljšanjem sustava. Pozivi na linč, prozivanje sa ubojstva su neprimjereni i najoštrije to osuđujem”, rekao je.

Dodao je da u slučaju iuz Nove Gradiške ‘biološka obitelj nije bila najadekvatnija’.

Antonija Skender je kazala kako nemaju podatke o tome kakve je uvjete trebala ispuniti biološka obitelj, ali da svakako nije dobro da se dijete izuzima iz udomiteljske obitelji u kojoj se dobro osjeća u biološku obitelj “srednjeg rizika”.

Komentiraj