Minijature Julija Klovića čuvaju se diljem svijeta

Njegovim imenom zove se najpoznatija galerija umjetnina u Zagrebu – Klovićevi dvori, kao i brojne ulice i trgovi diljem Hrvatske. Sam Klović se znao potpisivati kao Giorgio Giulio Clovio – Croata, te na njegovom grobu u Rimu stoji natpis “Pictor de Croatia”. Preminuo je u Rimu 5. siječnja 1578. godine.

Julije Klović je rođen 1498. godine u selu Grižane u Vinodolu. Nema podataka o njegovoj mladosti i prvom školovanju. Smatra se da je oko 1516. godine, s osamnaest godina, došao u Veneciju u službu kardinala Domenica, a potom i Marina Grimanija. Rafaelov učenik Giulio Romano postaje njegovim učiteljem.

Njegove minijature i iluminacije rukopisa čuvaju se diljem svijeta. Klović je bio posljednji predstavnik minijaturne umjetnosti u doba kada ona doživljava svoj pad; on je originalna umjetnička osobnost, što se osobito ogleda u bogatstvu invencije, u dekoracijama i figuralnim prikazima, u majstorskom crtežu i kolorističkoj istančanosti. Njegov doprinos minijaturnoj umjetnosti i umjetnosti manirizma općenito, osigurava mu ugledno mjesto u povijesti renesanse. Bio je vrlo  cijenjen, ali ne i obilno hvaljen od suvremenika, a s novim istraživanjima i interpretacijama uočen je i njegov doprinos hrvatskoj i europskoj likovnoj umjetnosti.

 

Komentiraj