Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MIMOHOD U ČAKOVCU: Zrinska garda i još 20-ak povijesnih postrojbi

Na tradicionalnom Mimohodu povijesnih postrojbi u Čakovcu u subotu je gradskom šetnicom prodefiliralo 20-ak povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske na čelu sa Zrinskom gardom Čakovec, sve u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije.

Postrojbe su se postrojile na Trgu Republike, a prijavak međimurskom županu Matiji Posavcu te ministru poduzetništva i obrta Darku Horvatu predao je zapovjednik Zrinske garde Čakovec Ratimir Hrešć.

Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo što se i u ovogodišnjim Danima Međimurske županije ne zaboravlja tradicija što posebno vrijedi za obitelj Zrinski koja je više od stoljeća i pol stolovala Međimurjem. Rekao je kako će ovogodišnjih deset dana obilježavanja Dana županije imat izrazitu povijesnu notu. Tako će se obilježiti 450. obljetnica Sigetske bitke te 345. obljetnica Zrinsko-frankopanske urote.

Ministar Darko Horvat, koji je bio izaslanik Vlade RH, osvrnuo se pak na 1993. godinu kad je tom istom Trgu Republike tadašnji Predsjednik Franjo Tuđman proglasio županiju. “Taj status Međimurje je imalo sve ove godine i taj status nitko neće uzeti”, rekao je.

Mimohodu povijesnih postrojbi predhodila je sveta misa koju je u čakovečkoj crkvi Svetog Nikole Biskupa predovodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Obilježavanje Dana Međimurske županije nastavlja se brojnim događanjima, bit će ih više od 80, zaključno sa Svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije, 29. travnja.

U Zagrebu će u subotu, 30. travnja, na Spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Zrinska garda predati prijavak predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru.

Komentiraj