HINA/ Damir SENČAR

MIMARA Izložba fotografija na temu “Zajedno”

Bijenalna izložba “Aktualno”, što se otvara u petak u Muzeju Mimara, predstavlja recentne radove članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, koji ove godine svojim radovima obrađuju temu “Zajedno”.

“Aktualno” je kustoski projekt koji se od 2008. realizira kao niz bijenalnih, tematski koncipiranih, žiriranih i kuriranih izložbi fotografa koji svojim radovima komentiraju aktualne društvene teme.

Ovogodišnje, šesto izdanje označava i završetak projekta, kojemu je bila namjera kroz mnoštvo osobnih vizura umjetnika-fotografa i njihove autorske interpretacije pokazati slojevitu, raznoliku, mozaičnu i zanimljivu sliku današnjice, pokrivajući gotovo sve aspekte suvremenog života, od javnoga do privatnoga.

“Zajedno je danas jedna od najaktualnijih suvremenih tema. Problematizira život u zajednici, ističući u tom kontekstu niz svakodnevnih životnih situacija s kojima se susreće prosječan čovjek današnjice”, ističe se u predgovoru izložbe.

“U okolnostima stalnih prijetnji i nesigurnosti, tema aktualizira pitanje koliko smo danas u nekoj zajednici spremni živjeti zajedno. i možemo li, s rastućim nepovjerenjem, unutar zajednice prihvatiti različitosti koje nas razdvajaju, a ne zbližavaju”, dodaje se.

Na izložbi se predstavlja osamnaest autora, fotografa ULUPUH-a, koji su u svojim radovima, ustvrdila je  autorica koncepcije i kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout, pokazali da je, zbog novih komunikacijskih alata i novih digitalnih medija, došlo do pomaka i promjene u suvremenoj interpretaciji zajedništva.

“Stabilnost, neskrivenu emotivnu povezanost i otvorenu komunikativnost pokazuje još jedino obiteljska zajednica, sve ostalo se većim dijelom preselilo u zatvorenu zonu unutarnje introspekcije ili fikcije, gdje autori, u intimnom zajedništvu, preko simbola i metafora komuniciraju sa svojim drugim licima, svojim alter egom , svojim snovima i fantazijama – ili se suočavaju sa svojim furijama, osobnim demonima i strahovima”, ocijenila je.

Selekciju radova za izložbu uz kustosicu potpisuju fotografi Alan Matuka, Dag Oršić, Tomislav Rastić i Maja Strgar Kurečić.

Izlažu Janko Belaj, Saša Ćetković, Marin Dražančić, Nina Đurđević, Damir Hoyka, Maja Hrnjak, Željko Jelenski, Ines Ljubetić Fišer, Anto Magzan, Mario Majcan, Alan Matuka, Ratko Mavar, Ana Mihalić, Karmen Orlić, Petra Slobodnjak, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Zvonimir Tanocki.

Izložba će se u Muzeju Mimara moći pogledati do 12. lipnja, a ulaz je slobodan. U srpnju izložba gostuje u Rovinju, u Photo Art Gallery „Batana“.

Komentiraj