MILOŠEVIĆ: “Šansu imamo samo ako živimo u društvu u kojem riječ ‘Srbin’ nema pogrdno značenje”

 

Budući potpredsjednik Vlade, SDSS-ov Boris Milošević za subotnji Večernji list izjavio je da je za Hrvatsku dobro što radikalna desnica više nema utjecaja ni u Vladi ni u HDZ-u.

Milošević kao cilj svog mandata na Markovu trgu ističe ostvarenje pomaka u području obrazovanja nacionalnih manjina kao i ostvarivanje prava na jezik i pismo. Milošević neče imati portfelj, ali će biti zadužen za brigu o ljudskim pravima.

“Važna stavka će mi biti da osiguram donošenje svih strateških dokumenata važnih za zaštitu i unapređenje ljudskih prava kao i njihovu provedbu u zadanim rokovima. Osim toga, civilno društvo, koje ima velike kapacitete, mora osjetiti protočnost i blagodati EU fondova i na tom se planu nadam iskoracima”, rekao je Milošević.

“Na položaj manjina u društvu u Hrvatskoj jako utječe stav vlasti prema njima, stoga je imenovanje na mjesto potpredsjednika Vlade važno za društvo na simboličkoj razini gdje će predstavnik manjine, Srbin, brinuti o ljudskim pravima u Vladi umjerenog desnog centra. To je prije koju godinu čak izgledalo nezamislivo, a zapravo oko tog ne bi smjelo biti tabua. Ovo je sad samo vraćanje na nešto što smo dostigli prije desetak godina i što se tad pokazalo dobrim za zemlju. Ovaj povratak na nekad dosegnute standarde pokazatelj je da smo kao društvo išli unatrag, što se, nažalost, dogodilo nakon ulaska Republike Hrvatske u EU”, istaknuo je.

Dodao je da će najveći izazov biti atmosfera u društvu, koju, kako kaže, stalno zagađuju razni politički akteri koji nemaju drugi politički sadržaj nego dizanje tenzija protiv drugog i drugačijeg, najčešće Srba.

“Šansu imamo samo ako živimo u društvu u kojem nema mjesta govoru mržnje i diskriminaciji već je senziblizirano za naše probleme i ulaže napore da ih riješi. To je društvo u kojem riječ ‘Srbin’ nema pogrdno značenje”, zaključio je Milošević.

Komentiraj