Milošević: “Predsjednik Milanović je ne tako davno surađivao s Pupovcem i za njega govorio da je čovjek bez mrlje”

Potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević komentirao je način komunikacije predsjednika Zorana Milanovića s čelnicima vladajuće većine.

“Predsjednik je jedna vrsta ustavnog pravobranitelja koji se treba založiti da uvijek štiti slabije, da štiti ljudska prava, da ne dopusti da u društvu prevlada ili proklije mržnja… Ovi nastupi su sve suprotno tome”, rekao je Milošević gostujući u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

Dodao je kako je predsjednik Milanović s Miloradom Pupovcem kojega u posljednje vrijeme kritizira, u prošlosti surađivao, i ne tako davno za njega rekao kako je “čovjek bez mrlje”.

“Ne tako davno, često sam šetao s gospodinom Pupovcem ulicama Zagreba i doživljavao zajedno s njim i pljuvanje i dovikivanje. Mislim da političari, pogotovo na javnim funkcijama, moraju paziti na javnu riječ”, rekao je Milošević (SDSS), potpredsjednik Vlade za društvena pitanja i ljudska prava.

Smatra da je predsjednik Milanović pogriješio u proceduri predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.

“Kako god bilo, predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda, bit će izabrani glasovima većine u Hrvatskom saboru na prijedlog predsjednika koji je ustavni predlagatelj. Dakle, suradnja je nužna i jedino moguće rješenje”, poručio je Milošević.

Na pitanje stavlja li se predsjednik Milanović u poziciju šefa oporbe, kao što kaže premijer Plenković, odgovorio je kako je Milanović “definitivno glasniji od oporbe”.

O zbrinjavanju građana na Banovini

Vezano za smještajno zbrinjavanje nakon potresa na Banovini, potpredsjednik Milošević, koji je zamjenik predsjednika Stožera za otklanjanje posljedica potresa, ministra Tome Medveda, rekao je kako na Banovini nitko nije pod otvorenim nebom, no još ima zahtjeva za stambenim zbrinjavanjem i oni se provjeravaju.

“Kontejnerska naselja su zapravo najbolje privremeno rješenje jer imaju najbolju infrastrukturu, niskonaponsku mrežu, vodovod, odvodnju, internet, ali nastojali smo i da ljudi ostanu u svojim selima, zaseocima, blizu svojih porušenih kuća, što stvara, naravno, određene izazove”, rekao je.

Dodao je kako je potres na području Sisačko-moslavačke županije ogolio i potencirao brojne probleme koji su postojali i prije potresa, poput depopulacije, lošeg održavanja puteva, nedostatka vodoopskrbne mreže…

Velik je problem, kaže, što mnoga naselja još nemaju vodu.

“Hrvatske vode su donijele stratešku odluku da se krene u realizaciju projekata vodoopskrbne mreže za projekte za koje postoji dokumentacija, rekao je Milošević.

Dodao je i da se bunari nisu mogli krenuti čistiti jer svaki jači “aftershock” zamuti vodu te se jače krenulo u asanaciju bunara.

Milošević je naveo i da je podneseno više od 6000 zahtjeva za obnovu te da bi, prema riječima predstavnika Središnjeg državnog ureda za obnovu, još ovaj mjesec, a najkasnije početkom svibnja, krenula sanacija ne konstrukcijskih elemenata na obiteljskim kućama.

Komentiraj