Milošević ispitan u USKOK-u. Nobilo: “Sve je radio po nalogu Ane Mandac”

Bivšem potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću prošloga je tjedna ukinut zastupnički mandat, a u četvrtak je stigao na ispitivanje u USKOK.

“Milošević negira počinjenje kaznenog djela i ja mogu slobodno reći da ne postoji niti jedan jedini dokaz da je Boris Milošević potaknuo državni organ na bilo kakvu radnju, bilo dozvoljenu, bilo nedozvoljenu. Ne postoji takva radnja, ne može se identificirati, a podsjećam, on je osumnjičen da je nekoga potaknuo”, rekao je novinarima njegov odvjetnik Anto Nobilo nakon ispitivanja.

Dodao je da je Milošević samo dostavio dvije liste na zahtjev državnoga organa. “Poslušao je ono što su mu rekli i ništa više”, ustvrdio je odvjetnik, prenosi Telegram. Nobilo je rekao da je ‘opći zaključak’ da je Milošević ‘poslužio kao smokvin list kako bi se sakrila operacija koja je bila u tijeku, a on nije bio svjestan toga’.

Na pitanje je li Milošević istražiteljima rekao tko je od njega tražio podatke i na koji je način reducirao imena firmi na listi, Nobilo je odgovorio potvrdno. “Da, Ana Mandac je od njega to zatražila, a on je postavio imena s obzirom na prijave s terena da su to firme koje imaju najviše šanse da dobiju. Njemu nikad nitko niti u jednom momentu nije rekao da se neće poštivati rang lista”, rekao je Nobilo.

Dodao je da je Miloševiću bilo čudno da se od njega traži taj popis firmi, no da ga je sastavio ‘da ga se ne bi optužilo da nije surađivao, da nije dostavljao liste i da zbog toga nisu dobili’. Na pitanje tko je prepolovio popis tvrtki, Nobilo je odgovorio da je to učinio Milošević, na zahtjev Ane Mandac.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo je protiv Miloševića u ožujku pokrenulo istragu zbog poticanja na korupciju, odnosno nezakonitu dodjelu državnih poticaja, u slučaju pokrenutom nakon uhićenja ministra Darka Horvata.

Miloševićev odvjetnik Anto Nobilo ranije je isticao da se Milošević ne smatra krivim te da nije ušao u kaznenopravnu zonu jer se zalagao za svoje birače koji su ga izabrali.

Horvata, koji je jedini u ovom slučaju bio 10 dana u istražnom zatvoru, Uskok sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata, Mandac i Miloševića u tom su kraku slučaja osumnjičeni i bivši ministar Tomislav Tolušić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac te ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković.

Iz tog je slučaja proizašla i istraga protiv ministra Josipa Aladrovića kojega Uskok tereti za pogodovanje prilikom dva zapošljavanja 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Proširenjem istrage je uz Aladrovića osumnjičen i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje i bivši HDZ-ovac, sada nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret. I on je u ponedjeljak, s Aladrovićem, Tolušićem i Žunac, ispitan u Uskoku.

Nakon pokretanja istraga Aladrović i Milošević su neko vrijeme ostali na ministarskim dužnostima što je bio prvi slučaj da su pod istragom dvojica vladinih članova, a razriješeni su krajem travnja.

Horvat je, kako se neslužbeno doznaje, uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena u drugom slučaju, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani “po babi i stričevima”.

Kazala je navodno i da su ih stručne službe upozorile da je dodjela novca mimo kriterija protivna zakonu. Horvat, međutim, tvrdi da je samo potpisivao dokumente koje mu je donosila Mandac.

Komentiraj