Domagoj Ivan Milošević, novi glavni tajnik HDZ-a, na N1 televiziji objasnio je zašto se HDZ odlučio na taktiku spašavanja Tomislava Karamarka i smjenjivanja premijera Tihomira Oreškovića. Podsjetimo, u saborskom klubu HDZ-a skupili su 40-ak potpisa zastupnika za opoziv premijera, ali i samo to skupljanje potaknulo je rasprave o raskolu u Karamarkovoj stranci. Neki zastupnici, poput Miroslava Tuđmana i Damira Krstičevića, odbili su potpisati inicijativu za premijerov opoziv, a ni neki HDZ-ovi partneri iz Domoljubne koalicije nisu oduševljeni tim potezom.

HDZ je jedinstven. Sve ove dane bio je jedinstven – rekao je Milošević i objasnio zašto se ide na opoziv premijera.

Vidjeli ste i sami da se sve odluke ove Vlade donose sporo i nikako.

Međutim, Milošević ne želi priznati da je ovo veliki neuspjeh Domoljubne koalicije.

– Ne, nije to priznavanje neuspjeha, nego suočavanje s činjenicom da eksperiment nije uspio. Jednostavno, ovo ne funkcionira!

Glavni tajnik HDZ-a objasnio je zašto su zahtjev potpisala samo 42 zastupnika.

– Ljudi su na putu, dosta ih je izvan Zagreba. Pa sjećate da je SDP-ovu inicijativu potpisalo samo 30-ak zastupnika. Ponavljam, HDZ je jedinstven, ali kad su neki ministri i premijer bili u našem klubu redovito je bilo puno kritika. Treba priznati da država ne ide naprijed. Došao je trenutak da svi sjednemo i budemo bolji i efikasniji. Ali isto tako, treba naglasiti da se ne događa ništa dramatično. Ovo što se kod nas događa posljednjih mjeseci je redovita pojava u državama EU.

Milošević je indirektno priznao da će kod glasanja za opoziv premijera trebati i pomoć lijeve strane sabornice.

– Dosta je dana ispred nas, treba vidjeti što će se događati. Ali meni je logično da će oni koji su glasali protiv imenovanja Oreškovića i sada glasati protiv njega. Cijelo vrijeme su kritizirali…

O preslagivanju nije puno govorio, a pogotovo nije htio spominjati nastavak suradnje s Mostom.

– Trebamo političku vladu s ozbiljnim ministrima, a preslagivanja bih prepustio predsjedniku stranke. Most? Kod njih se nikad ne zna, vidite da i u Saboru različito glasaju… Neiskusni su.

Milošević kaže da se ne boji novih izbora, ali da bi bilo pametno izbjeći ih.

– Ne bojimo se izbora, mi smo najjača stranka s najboljim gospodarskim programom. Ali ne smijemo si dozvoliti novu rundu kampanje, izbora, dogovora, nova preslagivanja…

Novinarka je pitala Miloševića i za HDZ-ovu konstrukciju da je premijer Orešković htio uspostaviti kancelarsku diktaturu uz pomoć represivnog sustava.

– Ja ga ne optužujem. Evo, danas sam uljuđeno razgovarao s Oreškovićem i objasnio mu zašto smo pokrenuli proces.

Ostavka Karamarka?

– Predsjednik stranke je i danas rekao da nitko nije važniji od države…

Ministri će i dalje raditi svoj posao. A možda će i nakon toga raditi, sjetite se da je Milanovićeva vlada radila i nakon izbora. Vjerujem da će sutra Karamarko doći.

Komentiraj