MILOŠEVIĆ (HDZ) O BDP-U Ovakav gospodarski rast građani neće osjetiti

HINA/ Tomislav PAVLEK

Saborski zastupnik i koordinator ekonomskih odbora HDZ-a Domagoj Ivan Milošević u petak je ocijenio rast BDP-a u drugom tromjesečju za 1,2 posto “prekasnim i premalim”, istaknuvši kako takav gospodarski rast građani neće osjetiti.

“Prekasno i premalo. Ovim tempom bi nas ova Vlada u 2008. vratila oko 2045. godine, a za to hrvatski građani nemaju strpljenja niti svi zajedno imamo vremena. Na žalost, taj gospodarski rast hrvatski građani neće osjetiti”, poručio je Milošević u Središnjici HDZ-a komentirajući nove podatke Državnog zavoda za statistiku.

Milošević je naglasio da Hrvatska tim tempom sve više zaostaje za europskim državama, a posebno za posttranzicijskim zemljama koje bilježe višestruko veći gospodarski rast, zapošljavanje i investicije. “Pogleda li se velika većina ekonomskih parametara, Hrvatska ostaje prikovana za europsko dno”, kaže.

Govoreći o strukturi rasta BDP-a, ustvrdio je kako je tome pridonio i rast izvoza, na što zbog ulaska u EU i promjene metodologije Vlada nije ima utjecaja.

Napomenuo je da se ne možemo uspoređivati s ekonomijama Njemačke i Austrije već s posttranzicijskim i baltičkim državama, koje su i u lošijem okruženju ostvarivale rast od četiri do pet posto.

“Hrvatska je danas kumulativno lošija nego je bila u 2011. godini, i sve više zaostajemo. Standard građana je u zadnje tri godine urušen više od deset posto, nezaposlenost mladih je daleko najveća među posttranzicijskim zemljama”, rekao je Milošević.

 

  • Hrvatska za vrijeme sadašnje Vlade nije iskoristila niti jednu priliku za privlačenje stranog kapitala, otvaranje novih radnih mjesta i pomoć domaćim poduzetnicima da budu konkurentniji. Danas smo manje konkurentni nego prije četiri godine, dodao je.

 

Glavnim problemom drži negativne trendove i to što se, umjesto da se smanjuje, povećava razlika između Hrvatske i drugih srednjerazvijenih i  posttranzicijskih zemalja.

Milošević kaže da Hrvatska ne može samo na turizmu graditi svoj prosperitet i otvaranje radnih mjesta, već na investicijama, a u zadnje četiri godine nije napravljena niti jedna ključna investicija.

Nevjerojatno je da aktualna vlast ne prihvaća konkretne strateške projekte, osim Pelješkog mosta. “Sve su to propuštene prilike zbog kojih smo izgubili desetak godina života”, rekao je  Milošević.

Smatra da je Hrvatska mogla imati gospodarski rast od tri posto, što je i sama  Vlada zacrtala prije tri godine u svojim smjernicama ekonomske i fiskalne politike.

S HDZ-ovom stručnom i odlučnom Vladom, Hrvatska će moći dostizati posttranzicijske zemlje s rastom BDP-a većim od tri posto, rekao je Milošević.

Komentiraj