Milorad Pupovac: “Političkim piromanstvom ne može se upravljati gradom kao što je Vukovar”

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac osudio je u petak na konferenciji za novinare ovotjednu napad iz mržnje na dječaka u Vukovaru.

“Želim ponoviti ono što smo jučer kazali. Takav događaj je za svaku osudu. Napad na maloljetnu osobu ili odraslu osobu samo zato što je netko na komadu svoje odjeće, u ovom slučaju maske, imao obilježje koje se nekome ne dopada, predstavlja alarmantan čin agresivnosti, netolerancije i nepoštivanja razlika. U ime SDSS-a želim obitelji ovog dječaka izraziti našu ispriku zbog toga što je njihovo dijete doživjelo. Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj čin, neovisno o tome što je osoba koja je posegnula za nasiljem proživljavala. To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati”, rekao je Pupovac na početku konferencije.

“Politički piromani u Vukovaru i drugim mjestima, koji mene i druge prozivaju da ne reagiramo na svaku vatru koja nastaje zbog njihovog piromanskog ponašanja, trebaju biti svjesni da su oni ti koji potpiruju vatru. Krajnje je vrijeme da oni shvati da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar i da se njime ne mogu rješavati međuetnički problemi. Time se ne mogu rješavati odnosi između srpske i hrvatske zajednice, za to je potreban drugačiji pristup”, rekao je Pupovac.

Dodao je da treba raditi na međunacionalnom povjerenju. “Zabrinuti smo što čujemo da ponovno izabrani gradonačelnik Vukovara najavljuje da će ukinuti manjinske škole jer se to njima ne sviđa. Oni ne vide problem u sebi i svom političkom piromanstvu, nego u zajamčenim pravima nacionalnih manjina, pravu na školovanje na vlastitom pismu. Proteklih godina bilo je nasilnih događaja u mladoj populaciji, a nas zanima hoće li se oni nastaviti. Nadam se da ljudi koji drugačije misle i shvaćaju, koji umjesto ukidanja manjinskih programa mogu ponuditi multikulturalni koncept škole, za što sam se i sam zalagao, da će i oni reći ‘ne’ i u gradskom vijeću i u Saboru, takvim nastojanjima i najavama”, poručio je.

“Znamo da i sam napadač ima dijete iste dobi. Nepojmljivo je za mene kao oca, kao djeda, da se poseže za tim. To samo pokzazuje koliuko mi imamo posla i što sve trebamo učiniti da se takve stvari ne događaju”, odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje je li ovo najgori incident u Vukovaru dosad.

“U nekim stvarima je postrožavanje kazne dobra stvar, negdje nije dovoljno. U našem slučaju to neće biti dovoljno, ni u smislu ZDS ni u smislu četničkih kokardi. Treba učiniti da se osvijesti koje je to zlo. Moramo imati jasnu političku osudu, javnu osudu koji su to politički piromani u tom području. Djeca moraju odrastati bez pritiska, bez da budu žrtve tih simbola i ideologija”, istaknuo je.

Podsjetimo, 13-godišnjeg dječaka ranije ovog tjedna u Vukovaru je fizički napao i izudarao 30-godišnji muškarac, koji je priveden i predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Kako su pisali mediji, dječak je imao zaštitnu masku s hrvatskim nacionalnim obilježjima. Napadač je, inače, srpske nacionalnosti, a mediji su naveli da je pripadnik vukovarskih Grobara. Policija je priopćila da je dječak dobio jedan udarac rukom u glavu i jedan nogom u tijelo. Napadaču je određen jednomjesečni istražni zatvor.

Komentiraj