MILKOVIĆ “Političari zaobilaze ZeKaeM jer smo propulzivno kazalište”

Tomislav Čuveljak

Snježana Abramović-Milković, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih, na premijeru nove predstave ‘Eichmann u Jeruzalemu’ pozvala je predsjednicu, premijera, ministricu kulture i druge čelne ljude hrvatske politike. Oni su se svi redom ispričali i nisu došli

Prošloga petka u Zagrebačkom kazalištu mladih održana je premijera predstave “Eichmann u Jeruzalemu”, nastala prema knjizi Hanne Arendt i u režiji Jerneja Lorencija. Riječ je o još jednom u nizu aktualnih ostvarenja autorskog kazališta ZKM-a koja snažno reflektiraju sadašnjost i društvene procese kojima svjedočimo. Dramaturg je Matic Starina, no u konačnom oblikovanju teksta aktivno su sudjelovali glumci koji imaju uloge u predstavi – Lucija Šerbedžija, Mia Bjondić, Katarina Bistrović Darvaš, Dado Ćosić, Frano Mašković, Mia Melcher, Pjer Meničanin, Rakan Rushaidat i Vedran Živolić.

Zašto “Eichmann u Jeruzalemu”, kako je došlo do suradnje sa slovenskim redateljem Jernejem Lorencijem, tko je sve pozvan na premijeru, a tko se nije odazvao, neka su od pitanja koja je Nacional postavio ravnateljici ZKM-a Snježani Abramović Milković, koju je Kazališno vijeće, nakon dosta bure unutar samog kazališta i javnih prepucavanja, imenovalo za drugi mandat u srpnju 2018. Abramović je ustvrdila da je, gledano iz današnje perspektive, ne čudi skepsa prilikom njezina imenovanja na funkciju ravnateljice ZKM-a 2014. godine, zato što Zagreb kao sredina njeguje predrasude, ne dopuštajući im često da se dokažu na nekom drugom planu. Bila je toga svjesna dolazeći na čelo kazališta i bez zamjeranja se odlučila dokazati u poslu, znajući da ljudi nisu imali priliku pratiti njezin dotadašnji rad. No danas je nešto optimističnija: “Imam osjećaj da se u kazališnim krugovima uspostavilo povjerenje i da su ipak presudili rezultati rada, a moj široki interes me je, osim uz ples, vezao uz diplomu PMF-a”….

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš