Davor Javorovic/PIXSELL

“Podaci se mogu prikupljati, ali ne da policija upada u redakciju”

Odvjetnik Veljko Miljević sinoć je u RTL Direktu komentirao slučaj novinarke Đurđice Klancir. Policija je, podsjetimo, novinarku legitimirala u redakciji Net.hr-a.

Miljević, koji ima iskustva i u tužbama protiv medija i policijskom postupanju, poručlio je kako ne pamti ovakav slučaj. Dodao je i kako ga čudi i ažurnost policije u slučaju privatne tužbe protiv novinarke Net.hr-a Đurđice Klancir.

“Možda premijer ima više iskustva, više dodira s policijom nego ja. Da bi za svrhe podizanja privatne tužbe za jedno minorno kazneno djelo kao što je kleveta, tu nije zaprečena niti jedna druga vrsta kazne osim novčane, da bi to bilo djelo zbog kojeg bi organi državne vlasti dolazili u jednu redakciju, ja takav slučaj ne pamtim. Ti podaci se mogu prikupljati, ali ne na ovakav način”, izjavio je Miljević.

Odvjetnik smatra da se dolazak policije mogao i trebao izbjeći. Naime, ako je policiji i nedostajala adresa ili nisu bili sigurni u identitet osobe koju se tuži, mogli su tražiti dodatno pojašnjenje od podnositelja zahtjeva. “Dosta sam slušao u opravdanju, sasvim sigurno neodgovarajućeg policijskog čina, da je trebalo pomoći odvjetniku da uvrsti u privatnu tužbu. Onda sam vidio da se uopće ne razlikuje kaznena prijava od privatne tužbe i kome se predaje, jer se prijava predaje DORH-u, a privatna tužba se podnosi sudu. Nama često puta fali adresa, i ja je često nisam imao, ali onda je netko od mojih suradnika pod mojim nadzorom napisao dopis policijskoj upravi koja ima evidenciju boravišta i prebivališta građana”, objasnio je.

Naglasio je kako policija ima i mora imati te podatke. “ostoji uhodana procedura da vi od onog sektora koji vodi podatke o prebivalištu i boravištu građana dobijete te podatke. Da li ćete ih dobiti isti čas ili morate nešto pojašnjavati u zahtjevu, ali vi ćete te podatke dobiti. To ne znači da dva djelatnika policije treba poslati u redakciju”, kazao je Miljević.

Upitan ima li razlike u postupanju policije ako je tužitelj službena osoba, dakle ako je to župan Ivo Žinić ili ako je privatna osoba, Miljević je rekao da bi u načelu trebalo biti isto. Ističe i da je vezano za tužbu protiv Klancir policija bila iznimno ažurna, što nije inače slučaj s ostalim tužbama.

Komentiraj