Sanjin Strukic/PIXSELL

MILJEVIĆ O ŽALAC “Dva su kriterija za određivanje kazne”

Odvjetnik Veljko Miljević u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala ministrica Gabrijela Žalac.

“Prometne nezgode događaju se svakodnevno, a ovdje se, prema svemu sudeći, radi o nehajnom obliku krivnje, to jest, radi se o tzv. nepažnji, gruboj ili blagoj vidjet će se tijekom radnji koje će se poduzeti. Ovdje je izgleda naglasak bio na tome što je ministrica bila vrlo nepažljiva u pogledu utvrđivanja formalnih zahtjeva kad je u pitanju sudjelovanje u prometu. Ona nije vodila računa je li joj važeća vozačka dozvola. Kad je u pitanju ministrica, i u okolnostima koje se mogu tumačiti blagonaklono dobiva se poseban značaj, jer sama prometna nije imala elemente koji bi imali posebnu pažnju”, rekao je Miljević.

Istaknuo je da će se vještačenjem morati utvrđivati brzina kojom je ministrica vozila te utvrditi je li prilikom dolaska u tu opasnu zonu trebalo prilagoditi uvjete vožnje tom predjelu.

Vezano uz ministričinu isteklu vozačku dozvolu, Miljević je rekao da u kaznenom predmetu datum isteka nije element na osnovu kojega se utvrđuje odgovornost. Naglašava kako će to biti dovoljan razlog za pokretanje prekršajnog postupka. “Ne želim prejudicirati, ali time će se utvrditi je li ispunjeno obilježje kojeg prekršaja ili ne. Vi time ne možete na bilo koji način prejudicirati odluku o glavnoj stvari – je li ministrica kao sudionik u prometu poduzela sve mjere da se obrati pozornost na situaciju u prometu i da se pravovremeno može zaustaviti ispred prepreke”, kaže Miljević.

Dodaje kako su dva osnovna kriterija po kojima se određuje visina kazne. U ovom slučaju, kaže, radiu se o nehajnom obliku krivnje. “Za ugrožavanje od šest mjeseci do pet godina, ako je isto djelo za nehaj, kazna je blaža. Ako nastupa teža kazna, onda ide od jedne do osam godina. Čini mi se da je ovo zadnje okvir, šest mjeseci do pet godina, ali to ćemo znati tek nakon što nadležno državno odvjetništvo, ako do njega dođe, precizno navede oblik djela i zakonsku obvezu”, kazao je odvjetnik.

Podsjetimo, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u subotu ujutro s nevažećom je vozačkom dozvolom automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu koja je zadobila ozljede potkoljenice.

Žalac je u subotu navečer na Facebooku izrazila žaljenje zbog nesreće te se ispričala javnosti jer je propustila produžiti vozačku dozvolu. “Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu”, napisala je ministrica Žalac.

Banski dvori poručili su u subotu kako ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac nije podnijela ostavku niti se u Vladi o tome razgovaralo. “Riječ je o nesreći kakva se svakome može dogoditi”, poručili su iz Banskih dvora. Premijer Andrej Plenković telefonom je razgovarao s ministricom, potvrdili su Banski dvori koji vezano uz činjenicu da je ministrica osobni automobil vozila s nevažećom vozačkom dozvolom ističu da je kaznu za taj prekršaj podmirila odmah te dodaju kako je riječ o prekršaju koji nema veze sa samom nesrećom.

Komentiraj