MILJENIĆ ‘Razmisliti o kazneno-pravnoj zaštiti liječnika i novinara’

Nacional

SDP-ov zastupnik Orsat Miljenić pozvao je u petak da se izmjene Kaznenog zakona, o kojima je Hrvatski sabor raspravljao u petak, na kraju zasjedanja, upute u treće čitanje, te razmisli što bi donijela kazneno-pravna zaštita liječnika i novinara.

Sve je više napada na liječnike i na medicinsko osoblje, napadaju ih pacijenti, izloženi su svemu, predlažem da se razmotri što bi donijela njihova kazneno-pravna zaštita, rekao je Miljenić i napomenuo kako je slično i s novinarima, koji po sadašnjem režimu nisu u statusu službene osobe.

Kao segment koji “posebno brine” ističe pokušaj podmićivanja novinara, kaže da je to pokušaj mita i treba biti kažnjeno. No imamo stav jednog od županijskih sudaca da to nije kazneno djelo, jer novinari nisu službene osobe, upozorava Miljenić.

U konačnom tekstu izmjena Kaznenog zakona pooštrena su ograničenja za izricanje rada za opće dobro, onemogućuje se njegovo izricanje već osuđenim osobama na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci. Dopunjena je definicija zločina iz mržnje propisivanjem jezika kao dodatnog diskriminatornog motiva.

Propisana je isključiva sudska nadležnost za uvjetni otpust, dok bi u odnosu na zahtjeve za uvjetni otpust podnesene prije stupanja na snagu predloženog Zakona odlučivalo Povjerenstvo za uvjetni otpust.

Hrvatski sabor završio je ovotjedni rad, zastupnici se ponovno okupljaju u srijedu, 27. rujna kada će raspravljati o prijedlogu novog zakona o hrvatskim braniteljima.

Komentiraj