HINA

MILJENIĆ ‘Istražno povjerenstvo za Agrokor može se baviti svim pitanjima o kojima DORH nije pokrenuo istragu’

Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) izjavio je u ponedjeljak da prema Zakonu o istražnim povjerenstvima povjerenstvo prestaje s radom ako se o pitanjima o kojima je osnovano pokrene sudski postupak, dok je sada riječ o istrazi.

Iz te odredbe, rekao je Miljenić Hini, ali i iz cijelog teksta Zakona proizlazi da povjerenstvo u slučaju pokretanja istrage može nastaviti s radom po svim pitanjima o kojima nije pokrenuta istraga.

Miljenić: Povjerenstvo  će se baviti HBOR-ovim kreditom i posljedicama lex Agrokor

Primjerice, pojasnio je, povjerenstvo se bavi davanjem kredita HBOR-a Agrokoru i nastankom i posljedicama lex Agrokor. Ako se o tome ne vodi istraga, nema razloga da povjerenstvo to ne istraži.

Ista je stvar, dodaje, i s istragom oko nastanka Agrokora i rada Porezne uprave, što znači da se povjerenstvo može baviti i tim pitanjima.

Prethodno su se članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Gordan Maras (SDP) i Marija Jelkovac (HDZ) razišli u tumačenju treba li povjerenstvo nastaviti s radom nakon što DORH pokrene istragu o slučaju Agrokor.

Maras smatra da povjerenstvo treba nastaviti s radom u dijelu u kojem se područje njegova rada ne preklapa s budućim radom DORH-a, a to je, kaže, sve osim računovodstvenog izvještavanja, ako je to ono za što se tereti bivše čelnike koncerna.

Ne vidim kakve veze ova istraga ima s lex Agrokor, s kreditom HBOR-a Agrokoru, s nadzorom Hanfe, HNB-a i drugih regulatora, dakle, to su sve pitanja kojima se mi možemo baviti, neovisno o tome što sada DORH radi, smatra Maras.

Maras: HDZ ne želi da se sazna istina o lex Agrokor

Nema nikakvih problema ni zakonskih prepreka da se mi time bavimo, ali smo svjesni da HDZ vjerojatno tu želi “terminirati” stvari, a to im ne smijemo dopustiti, ističe SDP-ov zastupnik.

Očekujem i vjerujem da HDZ ne želi da se sazna istina, pogotovo oko lex Agrokor i kredita HBOR-a Agrokoru, jer su to dvije stvari koje Plenkovića najviše muče i zbog čega blokira rad povjerenstva, tvrdi Maras.

Poručuje da najvažniji politički cilj SDP-a u idućem razdoblju treba biti onemogućavanje HDZ-a u skrivanju istine od hrvatskih građana, što oni, kaže Maras, pokušavaju učiniti.

Smatra kako nema prepreke da Ivica Todorić svjedoči pred povjerenstvom 3. studenoga, kada ga je povjerenstvo pozvalo, čak i ako u međuvremenu završi u pritvoru, jer ga policija može dovesti na svjedočenje.

Jelkovac: Dođe li do preklapanja povjerenstvo prestaje s radom

S druge strane, Jelkovac ostaje pri ranijoj izjavi kako, dođe li do preklapanja istrage DORH-a i istražnog povjerenstva, povjerenstvo prestaje s radom.

Zakon je vrlo jasan, kaže Jelkovac pozivajući se na članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, u kojem stoji da će, ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, ono odmah prestati s radom.

Ipak, napominje kako trenutno nema dovoljno informacija da bi mogla reći kako je nastupio taj trenutak. Moramo poštovati zakon, mi nismo iznad njega, poručila je Jelkovac.

Komentiraj