Nacional

MILJENIĆ ‘Ako postoji hibridni rat, očekujem da država poduzme mjere’

Saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić poručio je da nije dobro da se svako otkrivanje afere i prozivanje nekoga zato što je možda nešto loše napravio, “proglašava nekim ratom, hibridnim ili nehibridnim”.

“Posao medija je da otkrivaju afere, to ne doživljavam kao rat bilo koje vrste. Ako postoji nekakav hibridni ili bilo kakav rat, očekujem od državnih tijela koju su za to zadužene da se očituju i poduzmu mjere. Mi cijelo vrijeme kao društvo upadamo u te nekakve teorije zavjere, što je krivi pristup”, rekao je Miljenić novinarima u Saboru.

“Da budem iskren, ja ni ne znam što je hibridno ratovanje, znam za hibridne kukuruze koji su prije postojali,” kazao je.

Komentirao je i medijske navode o povezanosti Vladimira Šeksa s jugoslavenskim tajnim službama, kazavši da ne cijeni previše teoretičare zavjere koji postavljaju pitanje zašto sada i zašto Šeks.

“Izašli su podaci prema kojima je čovjek koji je bio u vrhu hrvatske Vlade surađivao s Udbom. Je li to autentično, ne znam, ali je dobro da takve stvari izlaze i da se za svakog u ovoj zemlji zna što je radio. Bilo bi dobro da je to izašlo i prije, jer nije dobro da vam neki ljudi koji su surađivali sole pamet i progone druge. Sve što postoji o bilo kome treba izaći van”, poručio je.

Osvrnuo se i na tzv. “antipedofilske mjere” koje je HDZ pustio u saborsku proceduru, pozdravivši predložene izmjene Kaznenog zakona, ali uz napomenu da je provedba zakona najvažnija.

“Naravno da je svako senzibiliziranje i popravljanje normi dobro došlo. Međutim, hrvatski problem nisu norme, nego provedba. Više bih cijenio inicijativu iz HDZ-a da su dali više novaca kroz proračun za psihosocijalni tretman tih počinitelja, za policiju, DORH i sudove da mogu to otkrivati i progoniti,” istaknuo je Miljenić.

“U ovoj zemlji živimo u iluziji da ćemo podizanjem kazni nešto postići, ali do rezultata se dolazi brzim, učinkovitim otkrivanjem počinitilja i propisivanjem odgovarajuće kazne”, poručio je.

Zapitao je zašto s izmjenama zakona nije išlo Ministarstvo pravosuđa.

“Nije mi jasno zašto HDZ ide protiv svog ministra i zašto se ne usklađuju. U Saboru smo prije mjesec dana raspravljali o izmjenama Kaznenog zakona i to je bila prava prilika da kolegice predlože to što je trebalo pa smo već sad mogli imati izmijenjene odredbe ili da se dogovore sa svojim ministrom pa da ide odgovarajuća primjena”, kazao je Miljenić.

Vladajuće je pozvao da osiguraju više novca za prevenciju jer se u proračunu ne predlaže novac za ove izmjene.

“Što će to biti? Prazno slovo na papiru. Idemo dati novac pa se onda mjere koje i sada postoje mogu provoditi i djeca će biti zaštićenija”, zaključio je SDP-ov zastupnik Miljenić.

Komentiraj