MILJAVAC: “Sa ćirilicom u Vukovaru treba pričekati”

Predsjednik Hrvatskog generalskog stola Pavao Miljavac u utorak je, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, kazao kako je riječ o redovitom sastanku.

“Mi održavamo svakih šest mjeseci sastanke s premijerom. To je dogovoreno na početku mandata. Mislim da je sastanak bio jako dobar. U nekim temama je premijer dao punu potporu”, rekao je Miljavac novinarima nakon sastanka.

“Vi znate da se prema Republici Hrvatskoj iz nekih zemalja s našeg istoka vodi virtualni rat. Nevjerojatno je koliko dugo to traje. Dijelom govorim o Srbiji, a govorim dijelom i o BiH. To ne može biti slučajno i ima svoju poveznicu”, dodao je.

Miljavac je kazao da Hrvatska ima dobre uspjehe u Europskoj uniji. “I jednostavno dobro stojimo i naravno da to treba neutralizirati. I onda vam se pojavi neka skupina koja pretuče tamo neke Srbe koje su gledali utakmicu, bezveze. Nisu se samo sjetili, nego je odnekud došlo. Ali vidi se da je od nekoga pogurnuto u tom smjeru. I onda se govori da je hrvatska ustaška država”, rekao je.

Upitan odakle mu informacija da je netko ‘pogurao’ taj sukob, Miljavac kaže kako imaju svoje izvore. Naglasio je kako s Plenkovićem nisu razgovarali o ćirilici u Vukovaru, te dodao kako razumije zašto Milorad Pupovac ostaje u Vladi.

“Pupovac bi trebao pripaziti što govori jer očito onakve izjave kojima se služio, ne služe stabilizaciji stanja. Mi znamo što je rat i znamo koje su to strahote. Mi smo premijeru rekli da je na njemu odgovornost”, kazao je, te komentirao istup Ivana Penave, koji je u Gradskom vijeću na pod bacio statut Vukovara napisan na ćirilici.

“Penava je reagirao emotivno. Nije lako biti u tom gradu. Tamo ima ljudi još koji hodaju gradom, a trebali su biti osuđeni”, rekao je Miljavac koji smatra da s ćirilicom u Vukovaru treba pričekati. “Treba sačekati da dođe nova generacija. Ne treba izazivati s porukama, pismima i majicama”, istaknuo je, kako prenosi N1.

O odluci Ustavnog suda vezano uz ćirilicu, poručuje: “Pustite vi Ustavni sud, Ustavni sud je išao zakonom. Gradsko vijeće će odlučiti kada je vrijeme za to”, zaključio je.

Komentiraj