Miljavac: “Danas je crni dan za male trgovce naftnih derivata. Mi ćemo morati zatvoriti svoje postaje”

Armando Miljavac iz Udruge malih trgovaca naftom u ponedjeljak je za N1 komentirao najnoviju odluku Vlade o fiksiranju cijena goriva.

“Danas je crni dan za male trgovce naftnih derivata u Hrvatskoj, mi se nalazimo u bezizlaznoj situaciji. Pokušavali smo napraviti kontakt s Vladom da vidimo što će se dogoditi, međutim, danas smo saznali da je situacija takva kakva jest, imamo gubitak od 75 lipa po litri dizela, 10 lipa po litri benzina i više od kune po litri plavog dizela. To znači otprilike, u nekoj maloj benzinskoj postaji u zabačenom mjestu, to je barem 5.000 kuna dnevnog gubitka, dok velike postaje imaju i preko 15.000 kuna gubitka”, rekao je.

Komentirajući izjavu ministra gospodarstva Davora Filipovića da su trgovačke marže i dalje visoke, Miljavac je rekao da ako radite s gubitkom – onda marža nije viša. “To bismo jako rado da nam netko objasni. Mi nismo na autoputu, mi smo mali benzinski servisi i nemamo mogućnost koristiti punu cijenu goriva, kod nas je manje aditiviranih goriva, to se ne odnosi na nas. Mi dalje ne možemo raditi, ne da nemamo marže, radimo svaki dan s gubitkom i ako se ne poduzme nešto, morat ćemo zatvoriti svoje postaje”, rekao je za N1.

Miljevac je dodao da oni žele bilo koje rješenje koje ih neće tjerati u minus. Poručio je da su potrošili sve rezerve i da više nemaju prostora. “Mi ćemo definitivno morati zatvoriti svoje postaje. Prvo kao znak da ne možemo više dalje, a onda i definitivno, jer nemamo dovoljno kapaciteta da opslužimo sve naše kupce”, istaknuo je.

Naglašava da male benzinske postaje drže 20 posto tržišta u Hrvatskoj te da se njihove postaje nalaze na zabačenijim mjestima, gdje se velikim proizvođačima ne isplati biti. “Naše zatvaranje će sigurno poremetiti i snabdijevanje tržišta i komfor kupaca, koji će onda po gorivo morati ići na druga mjesta”, rekao je.

“Kad je jek turističke sezone, kad bismo trebali pokupiti novac od naših dragih turista, mi im nudimo gorivo po subvencioniranim cijenama. Uništavamo sustavno nešto što ne bi trebalo uništiti, neka ti stranci plate”, istaknuo je Miljavac zaključivši: “Ovo nije šala, ovo je istina, mi moramo zatvoriti naše benzinske postaje”.

Komentiraj