MILIVOJ NOVAK: “Zdravstveni sustav ne funkcionira loše”

Stanje u bolnicama je redovno, a hrvatski zdravstveni sustav ne funkcionira loše, izjavio je pomoćnik ravnatelja Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb Milivoj Novak za HRT.

Ne smijemo zaboraviti, napomenuo je, da smo uz koronavirus imali i potres te da je KBC Zagreb “ostao bez 403 bolničke postelje”. Teže im je raditi, ali Novak tvrdi da posao “ide najnormalnije”.

Problem je i to što je 55 djelatnika u samoizolaciji. “Ako se taj broj bude povećao, radit će nam probleme. Morat će se pomicati godišnji odmori, što nikome nije drago”.

Komentirao je liste čekanja. “Na neke se pretrage čeka, ali ako netko sumnja na malignu bolest, oni ne čekaju. Trudimo se da liste budu što kraće i ono što je hitno radi se u najkraćem mogućem roku”.

Posjeti bolnicama su ograničeni, jer je “”prva i osnovna zadaća” štititi pacijente.

Govorio je i o posjetama roditelja bolesnoj djeci u bolnici. “Strašno je ne vidjeti svoje dijete, a još je strašnije djetetu na kojeg to ostavlja psihološke posljedice”, rekao je Novak dodajući da je razgovarao s ravnateljem zagrebačke dječje bolnice Klaićeve bolnice te da su obje ustanove roditeljima ponudile smještaj s djetetom u bolnici.

“Ali, nema šetanja. Ne može se sat vremena biti s djetetom, a tri sata u kafiću”, kaže Novak, koji tvrdi da “hrvatski zdravstveni sustav ne funkcionira loše”. Štoviše, tvrdi, i bolje nego u zemljama poput Švedske.

Komentiraj