Milina: “U počiniteljevoj kući pronađeno nelegalno oružje i streljivo”

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila komentirali su jutros na HRT-u jučerašnji napad na policajca na Markovu trgu u Zagrebu.

U uvodnom dijelu Milina je govorio o stanju ranjenog policajca, rekao je da je na intenzivnom liječenju, stabilno je, ali ima potrebe za daljnjim medicinskim tretmanima. Istražitelji još nisu s njim razgovarali, dodao je.

“Policija prikuplja podatke, proveden je očevid, pretraženo je mjesto prebivališta počinitelja u Kutini gdje je pronađena veća količina streljiva i oružja”, kazao je Milina.

On dodaje kako nije bilo nikakvih indicija da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Dodatne informacije se intenzivno prikupljaju kako bi otkrili pravi motiv jučerašnjeg događaja.

U obiteljskoj kući počinitelja otkrivena je veća količina streljiva i oružja, koje se ne može legalno posjedovati. Naglasio je da su jučer tri policijska službenika bila ugrožena – onaj koji je ranjen, drugi koji je upotrijebio vatreno oružje i treći koji je bio tamo. Na mjestu gdje su pronašli počinitelja, pronađeno je i kratko vatreno oružje.

Policajac koji je uzvratio vatru, rekao je Milina, je službenik zadužen za vanjsko osiguranje prostora na Markovu trgu. Policija istražuje sve činjenice i okolnosti, te smjer dolaska počinitelja – prethodno nije bilo nikakve ugroze za građane.

Vlatko Cvrtila smatra da je teško rekonstruirati motive počinitelja, jer je riječ o osobi koja ranije nije imala nikakve prekršaje, ništa nije ukazivalo da bi do jučerašnjeg događaja mogli doći. “Nažalost, ovakvi događaji su nezaustavljivi”, dodao je.

Milina je rekao da je nakon performansa sa Sinčićevim lubenicama na Markovu trgu podignuta razina sigurnosti, gdje je sloboda kretanja za sve građane. Od tada su povećali broj kontrola u široj zoni, ali ovaj događaj ukazuje da se te mjere moraju poboljšati.

“Od jučer su postavljene fizičke prepreke i ne može se doći do središnjeg prostora Markova trga bez opravdanog razloga”, dodao je.

Komentiraj