Milina: “Radi se na organizacijskom preustroju specijalne policije”

Antiteroristička jedinica Lučko danas slavi 31 godinu osnutka, a aktualnosti oko postrojbe, njihove opremljenosti i općenito spremnosti policije, govorio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

“Danas u prezentaciji vježbe vidjeli ste da je to puno veća operativno taktička sposobnost. Vidjeli ste da kada imamo ozbiljne sigurnosne događaje i prijetnje te se situacije puno lakše rješavaju u kombinaciji s drugom opremom i tehnikom te helikopterskom potporom”, rekao je Milina u Dnevniku HRT-a.

Vozila primaju 10 pripadnika specijalne jedinice. Opremljena su spremnicima s kompriminiranim zrakom. Dakle, unutra se stvara vlastita atmosfera u slučaju da upadnu u neke kemijske probleme.

“Ima autonomiju za kompletnu posadu u različitim situacijama, ali ima i cijeli niz funkcionalnosti, neke su danas pokazane. Ovo je veliki dobitak za hrvatsku policiju”, poručio je Milina.

Uskoro bi trebala stići i tri nova višenamjenska helikoptera, dodao je.

“Zasigurno nije samo represija zadaća hrvatske policije,  mi također radimo u zaštiti i spašavanju života. Radimo helikoptersku pomoć tijekom sezone, posebno na dubrovačkom području. Ovi helikopteri, koji će biti sastavni dio sustava civilne zaštite, zasigurno će pomoći prvenstveno u zaštiti i spašavanju u različitim sigurnosnim i elementarnim nepogodama.”

O skorašnjem organizacijskog preustroja specijalne interventne policije

“Već smo imali nekoliko funkcionalnih prilagodbi, to radimo u kontinuitetu. Radi se o objedinjavanju specijalnih policijskih postrojbi. To će doprinijeti bržem i efikasnijem odgovoru na određene sigurnosne događaje, ali će doprinijeti i boljoj operativnoj sposobnosti hrvatske policije”, naglasio je.

Specijalci se nalaze i na vanjskim granicama Europske unije, na granici Hrvatske i BiH

“Uz sve zadaće koje su u djelokrugu specijalne policije, oni su i potpora hrvatskoj graničnoj policiji u zadaćama nadzora granica, i oni će to i dalje biti. Brojevi što se tiče nezakonitih migracija su 34 posto manji, ove godine smo imali nešto više od 11 tisuća nezakonitih prelazaka. Svi rodovi hrvatske policije su uključeni. Radimo na poboljšavanju učinkovitosti što se tiče suzbijanja organiziranog krijumčarenja, prvenstveno ove godine imamo 31 posto više krijumčara, dakle 571 uhićen do današnjeg dana, rekao je Milina dodajući da to govori u prilog koliko se podigla učinkovitost hrvatske policije u suzbijanju nezakonitih migracija. I dalje se prati situacija u Afganistanu. Procjenjuje se da bi put Zapada moglo krenuti otprilike 3 do 4 milijuna izbjeglica.”

“Pratimo stanje, hrvatski policajci su raspoređeni u nekoliko država u okviru FRONTEX-a. Za sada nema indikatora o povećanom pritisku, posebno na ruti prema nama. Ima pojačanog pritoka iz Bjelorusije. Stalno pojačavamo svoje kapacitete, što se tiče opremljenosti, posebno na granici s BiH”,  rekao je Milina.

Komentiraj