MILINA: “Izmjenama KZ-a snažnije kažnjavanje nasilnika i recidivista”

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina u ponedjeljak je, prigodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, kazao da najavljene izmjene Kaznenog zakona imaju za cilj snažnije kažnjavanje počinitelja i usklađeno djelovanje prema recidivistima.

”Očekujemo da će najavljene izmjene zakona doprinijeti ukupnom smanjenju nasilja u društvu”, rekao je Milina podsjetivši na Zakon o policiji prema kojem se obiteljski nasilnici iz redova policije udaljuju iz službe.

Ravnatelj policije naglasio je da policija sustavno radi na edukaciji cijelog operativnog sustava te da je najpripremljenija u pogledu suzbijanja tog problema. Pritom je ukazao na policijsko sudjelovanje u mnogobrojnim projektima suzbijanja nasilja, među kojima je i projekt ‘Lily’ koji je usmjeren na sprečavanje svih oblika nasilja nad ženama. Taj projekt, dodao je, uključuje edukaciju stručnjaka i osvješćivanja javnosti kako bi se senzibiliziralo građane i potaknulo na prijavljivanje nasilja.

Analizirajući statističke podatke, Milina je kazao kako policija u prvih osam mjeseci ove godine bilježi manje kaznenih djela  obiteljskog nasilja s najtežim posljedicama, dok istovremeno ima više prekršaja vezanih za obiteljsko nasilje.

”U prvih osam mjeseci zabilježili smo oko 4500 prekršajnih djela nasilja. Riječ je o tzv. stalnim brojkama pa stoga ne možemo govoriti o značajnom povećanju takvih prekršajnih i kaznenih djela. Pad brojki kaznenih djela s najtežim posljedicama pripisujem mnogobrojnim akcijama, inicijativama i međuresornom djelovanju koje rezultiraju boljim rezultatima u procesuiranju počinitelja i prijavljivanju nasilnika”, zaključio je Milina.

Komentiraj