MILINA: “66 ljudi u samoizolaciji pokušalo je napustiti mjesto prebivališta”

Ravnatelj policije Nikola Milina u subotu se za N1 osvrnuo na slučajeve kršenja samoizolacija kao i krivotvorenja propusnica za napuštanje mjesta prebivališta.

“Do sada smo ukupno evidentirali oko 3.300 osoba koje nisu imale propusnice, ali govorim o onim prvim danima. Mi smo uočili 66 osoba koje su imale mjeru samoizolacije, a napuštaju mjesto prebivališta”, istaknuo je Milina.

Dodaje kako su s terena počele dolaziti informacije kako određene propusnice pravnih subjekata nisu vjerodostojne.

“Radi se o uspostavi jednog cjelovitog sustava propusnica preko središnjeg državnog tijela – Ministarstva uprave. Očito da ima neodgovornih pojedinaca. Kad se taj jedan sustav napravi cjeloviti bit će to lakše provjeravati”, rekao je Milina i napomenuo kako je krivotvorenje isprave kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Milina kaže kako su do sada zabilježili 865 slučajeva kršenja samoizolacije. “U svim tim slučajevima mi redovito izvješćujemo Državni inspektorat, a oni izdaju prekršanje naloge u iznosu od 8 tisuća kuna”, kazao je.

O tome hoće li se zaista ljudima pratiti mobiteli putem GPS-a, ravnatelj policije je kazao kako policija provodi zakone.

“Znam da je u proceduri Zakon o telekomunikacijama, ali to je prvenstveno u sustavu civilne zaštite. Mi sada radimo kroz naš sustav sve provjere za sve osobe koje su u sustavu samoizolacije. Ja i sada imam svaki dan videokonferencije sa svim načelnicima policijskih uprava kako bi spriječili u onim žarištima širenje zaraze”, pojasnio je.

Komentiraj