Milijuni djece odrasli su uz Disneyeve crtiće

Jedna od najmoćnijih osoba svjetskog animiranog filma i nedvojbeno najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma u svijetu, Walt Disney, rođen je u Chicagu 5. prosinca 1901. godine.

Punim imenom Walter Elias Disney, ovaj je budući sanjar i vizionar rođen u obitelji od petero djece. Razočaran naseljem u kojem su tada živjeli, Waltov otac odlučio je preseliti s obitelji na farmu u Marceline u Missouriju. Tamo je Walt razvio ljubav prema crtanju, a osobito je zanimljivo kako je prvi honorar od crtanja zaradio tako što je nacrtao susjedova konja Ruperta. Nakon četiri godine obitelj se ponovno seli, ovog puta u Kansas City, gdje Walt postaje opčinjen vlakovima. Pohađao je srednju školu McKinley u Chicagu i išao na satove crtanja i fotografije, a sudjelovao je i u izradi školskog stripa. S navršenih šesnaest godina ispisao se iz škole kako bi se priključio vojsci, no nisu ga primili jer je bio maloljetan. Ipak, uspio se priključiti Crvenom križu te je poslan u Francusku, gdje je godinu dana radio kao vozač ambulantnog vozila.

Disney bio je uzor mnogima. Bio je idol čitavih generacija, ne samo u Americi, već i širom svijeta. Milijuni  djece odrasli su na njegovim animiranim filmova. Kada je umro 1966. godine, njegova je smrt obilježila rađanje jedne od najvećih urbanih legendi ikada stvorenih.

Naime, čudnim spletom okolnosti i glasina, masovno se usvojilo vjerovanje da je veliki Disney samo zaleđen i bit će odleđen kad znanost pronađe lijek za rak. Prilično zanimljiva teorija, a pitanje je: kako je uopće došlo do nje i koliko je zapravo istinita?

Komentiraj