FOTO: SLAVKO MIDZOR/PIXSELL

Milijan Brkić pred velikom odlukom: dobio je unosne poslovne ponude i razmišlja o napuštanju politike

Razočaran razvojem situacije i raspodjelom utjecaja unutar HDZ-a, glavni tajnik stranke razmišlja o prihvaćanju jedne od dviju unosnih poslovnih ponuda tvrtki koje bi mu prepustile vođenje operativnih i razvojnih segmenata svojeg poslovanja

Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a, dobio je dvije ozbiljne poslovne ponude i počeo je razmišljati o tomu da ih prihvati, potvrdio je Nacionalu izvor blizak tom visokom dužnosniku stranke. Ako bi on prihvatio jednu od tih ponuda, napustio bi funkciju glavnog tajnika HDZ-a, odbio svaku potencijalnu ponudu za sudjelovanje u izvršnoj vlasti, ali i prepustio svoj saborski mandat.

“Radi se o ponudama jedne ozbiljne slavonske i zagrebačke tvrtke. Ljudi su prepoznali njegove poslovne i organizacijske kapacitete i u njemu vide potencijal za izuzetno uspješnog menadžera kojem bi prepustili vođenje operativnih i razvojnih segmenata poslovanja svojih tvrtki’’, izjavila je za Nacional osoba bliska Brkiću. Tvrdi da je on o tim poslovnim ponudama počeo razmišljati jer je razočaran razvojem situacije i raspodjelom utjecaja unutar HDZ-a.

Kad bi Brkić jednu od tih ponuda prihvatio, ostao bi tek običan član HDZ-a, ali bi barem privremeno gotovo napustio aktivnu politiku. Bila bi to jedna od značajnijih političkih vijesti koja bi izazvala nova različita preslagivanja odnosa unutar HDZ-a. Zapravo bi to bio privremeni epilog žestokih obračuna u HDZ-u, u kojima se već duže vrijeme nalaze frakcije bliske Brkiću i Jozi Petroviću, prijatelju šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i njegove supruge Ane Šarić.

Brkiću bliske osobe tvrde da je on nezadovoljan time što je uoči posljednje faze predizborne kampanje, a dijelom i ranije, bio gotovo marginaliziran, a brojni njegovi prijedlozi su ignorirani. Tvrdi se da su se prve naznake Brkićeva razočaranja mogle naslutiti još prije nekoliko mjeseci i da je on poslao Karamarku e-mail, navodeći u njemu da on sam ne bi uopće trebao biti na izbornoj listi. Očito svjestan da ima problema s reputacijom zbog problematičnog diplomskog rada, Brkić je, prema tvrdnjama njemu bliskih izvora, napisao kako bi njegov izostanak s izborne liste olakšao Karamarku da s nje izostavi i neke druge nominalno utjecajne članove HDZ-a opretećene istragama, optužnicama ili drugim lošim reputacijama. Slično sada od Karamarka traže i dužnosnici Mosta, navodeći kako u vladu ne bi trebale ući upravo takve osobe.

“Brkić je smatrao da su se uoči parlamentarnih izbora vukli brojni pogrešni potezi i da se puno toga moglo popraviti i ostvariti bolji izborni rezultat da se poslušalo njegove prijedloge’’, tvrdi osoba bliska tajniku stranke. Brkić sumnja da su njegovi prijedlozi ignorirani i zbog utjecaja koji na Karamarka ima njegova supruga Ana Šarić.

Nacional je o sukobu tih frakcija pisao i nedavno, na vrhuncu napetosti uoči sklapanja saveza Domoljubne koalicije i Mosta. Tada su osobe bliske Brkiću upozoravale i da bi mađarski lobisti mogli Karamarku nametnuti svog premijerskog kandidata.

“Čini mi se da lobisti mađarskog Mola ulaze u završnu fazu pregovora za formiranje nove hrvatske vlade, a možda čak i imenuju svog mandatara. To je jedini način kako bi se moglo opisati nominiranje Ivice Vrkića za mogućeg tzv. neovisnog premijerskog mandatara.

Brkićevo nominiranje dolazi iz krugova bliskih Jozi Petroviću, prijatelju Tomislava Karamarka i njegove supruge Ane, kojoj je pomogao u poslu više puta. Dobro je što su dužnosnici Mosta neformalno otklonili mogućnost da Vrkić bude premijerski mandatar. Međutim, ako nastave s HDZ-om pregovarati o formiranju vlade bez SDP-a, preporučujem im da dobro pripaze koga bi eventualno bili skloni prihvatiti kao tzv. neovisnog obostrano prihvatljivog nestranačkog kandidata za premijerskog mandatara. Jer postoji mogućnost da to zapravo bude kandidat Molovih lobista, čiji je utjecaj na Karamarka i doveo HDZ do izbornog podbačaja i nužnosti da pregovara s Mostom o sastavljanju vlade”, izjavio je prije tri tjedna za Nacional izvor blizak glavnom tajniku HDZ-a.

Ova u dahu izgovorena izjava otkrila je da je usred najosjetljivije faze pregovora između Domoljubne koalicije i Mosta, u tijeku bio vrhunac obračuna Brkića i Petrovića za prevlast u HDZ-u. Taj obračun već se tada teško skrivao od javnosti. U tjednima nakon toga, malo toga se promijenilo. Štoviše, počele su se prema javnosti plasirati tvrdnje da je za Brkića predviđeno mjesto potpredsjednika Sabora. Poznavatelji prilika u HDZ-u tvrde da bi to bila završna faza njegove marginalizacije.

U svjetlu navedenih tvrdnji, čak se spominjalo da bi HDZ lakše pristao na zahtjev Mosta da mu prepusti MUP i SOA-u jer Karamarko ne bi trebao puno elaborirati Brkiću zašto ga nema u vrhu tih institucija. Izvor blizak Brkiću tvrdi da on još uvijek nije ni blizu tomu da donese konačnu odluku o poslovnim ponudama koje su pred njime. Sve bi trebalo ovisiti o tomu kako će se Karamarko prema Brkiću postaviti sljedećih tjedana.

“Brkić je pošten čovjek, svjestan svojih mana, ali i sposobnosti. U posljednje vrijeme znatno je napredovao u političkom smislu, ali teško podnosi to što su se vodstvu HDZ-a približile razne interesne skupine. Njihovi eksponenti začas bi mu napravili razne usluge i uvukli ga u svoje igre i tako ga zadužili. Međutim, Brkić ne želi ulaziti u takve odnose. Upravo u tomu i jest njegov problem. Ako je netko prema njegovu sudu nečastan, on teško podnosi te osobe u svojoj blizini. Osobito ako one imaju utjecaja i na strateške odnose unutar HDZ-a’’, izjavio je za Nacional izvor blizak Brkiću.

Odnos Karamarka i Brkića tek je jedan od izazova s kojima se šef HDZ-a trenutno susreće. “Ovih dana jako je napeto u HDZ-u. Mnogi su nezadovoljni stanjem u stranci, ali Brkić je svakako jedan od nezadovoljnijih. Bit će puno onih koji će ostati bez funkcija na koje su računali, jer se u HDZ-u tek trebaju suočiti s time da zapravo nisu suštinski izborni pobjednici, nego da imaju partnere koji diktiraju brojne odnose, pa i kadrovska rješenja.

Sastavljanje vlade neće ići lako, ali svi su svjesni da u tomu moraju uspjeti jer novi izbori odgovarali bi jedino Milanoviću’’, izjavio je izvor blizak vrhu HDZ-a.

Smirivanju ozračja u HDZ-u vjerojatno neće pridonijeti ni novi zahtjevi Mosta, kao ni oni već ranije poznati na kojima i dalje insistiraju. Štoviše, vodstvo Mosta sada zahtijeva da se već prije formiranja vlade sastavi lista reformi koje će se provoditi, ali i popis prvih pet koraka koji se u provođenju svake od reformi trebaju napraviti, kao i rokovi u kojima se trebaju napraviti. Sve to pokazuje da je pred vodstvom HDZ-a i dalje puno izazova.

Komentiraj