Milijan Brkić pobunio se protiv Plenkovića na sjednici zagrebačkog HDZ-a o usvajanju Bandićeva GUP-a

Vjerojatno ohrabren premijerovim oklijevanjem da se zbog afere SMS s njime politički obračuna, Brkić je pokušao okrenuti stranačku bazu protiv Plenkovića na temi podrške spornim Bandićevim izmjenama zagrebačkog GUP-a

Potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, kako su Nacionalu potvrdila dva izvora bliska HDZ-u, pobunio se protiv namjere premijera Andreja Plenkovića da ishodi stranačku podršku planiranoj spornoj Bandićevoj prenamjeni zagrebačkog GUP-a. To se dogodilo početkom prošlog tjedna dok je ta tema bila izuzetno aktualna, jer se o njoj trebalo diskutirati na zagrebačkoj gradskoj skupštini sredinom proteklog tjedna, što je na koncu odgođeno jer je od toga privremeno odustao i sam Bandić, nakon što su otkriveni ozbiljni proceduralni nedostatci, na koje je upozorilo Ministarstvo graditeljstva.

Brkić se na toj sjednici angažirao kako bi pokušao pripremiti teren za to da se stranačka baza suprotstavi Plenkovićevu naputku, ali nije uspio. I to zato što mu se suprotstavio saborski zastupnik Ivan Čelić, tajnik gradske organizacije HDZ-a u Zagrebu. Tvrdi to izvor izuzetno dobro upućen u stranačka zbivanja koga su o tomu informirali članovi HDZ-a s neposrednim saznanjima o zbivanjima na toj sjednici. Međutim, dok još to nije bilo izvjesno, vodstvu HDZ-a bilo je važno da njihovi zastupnici u zagrebačkoj gradskoj skupštini Bandićeve namjere podrže, jer je to očito bio jedan od uvjeta da Bandić nastavi podržavati aktualnu saborsku većinu.

Prema tvrdnjama istoga izvora, na početku sastanka predsjednik zagrebačke organizacije HDZ-a Andrija Mikulić nakratko ga je napustio zbog telefonskog poziva koji mu je uputio premijer Plenković, s molbom da se osigura podrška usvajanju GUP-a. Mikulić je to, kako tvrdi isti izvor, osobno ispričao prisutnima na tom sastanku. Potom se razvila dinamična rasprava tijekom koje je došlo do prepucavanja između Čelića i Brkića. Izvor Nacionala sa saznanjima o zbivanjima na toj sjednici ovako je opisao kako je on doživio i protumačio tu svađu: “Brkić je iznio svoje razmišljanje da je taj GUP sporan i da ga ne bi trebalo usvajati. Ali Brkić zapravo malo brine o GUP-u koji je doista sporan. Njegova je namjera u konačnici dovesti do pada ove Vlade. To je najvjerojatniji razlog zašto on želi da HDZ-ovi zastupnici u zagrebačkoj gradskoj skupštini ne podrže predloženu verziju GUP-a. Sve ostalo je za njega vjerojatno tek kozmetika, jer je on legitimne javne i stručne kritike i zamjerke na okolnosti koje su prethodile raspravi o GUP-u po svemu sudeći htio iskoristiti za vlastite političke probitke. A oni se trenutno svode na to da gdje god stigne, pokuša potkopati Plenkovića prije no što se on s njime konačno obračuna zbog afera u koje je duboko umočen. Ali dobio je udarac gdje je najmanje očekivao. Čelić, koga je on u političkom smislu zapravo izmislio, oponirao mu je navodeći kako je dobro poznato čija braća nesmetano unosno razvijaju poslovne odnose s Bandićem. Nema sumnje da je aludirao na Brkićeva brata Jozu i poslovne prostore koje je od zagrebačkih gradskih vlasti dobio u zakup pod suspektnim okolnostima. Vidjelo se da je Brkić pobjesnio, ali na koncu je ostao u manjini, što također demistificira razinu i doseg njegova stvarnog stranačkog utjecaja.”

Izvor upoznat sa zbivanjima na istoj sjednici navodi da je na koncu usvojen prijedlog da gradska organizacija HDZ-a u Zagrebu podrži GUP kakvim ga je Bandić zamislio. Ali je tomu prethodila dodatna rasprava. Najvjerojatnije kako bi se pokušalo izbjeći da javnost bespogovorno povjeruje da HDZ podržava GUP samo radi održavanja stabilnosti Vlade, odnosno zbog toga da zadrže podršku Vladi Bandićeva zastupničkog kluba u Saboru, na istoj sjednici predloženo je da HDZ zatraži sedam ustupaka, odnosno intervencija u sporni tekst GUP-a.

Prema tvrdnjama istog izvora, ni tu nije bio kraj zanimljivostima na istoj sjednici. On o tomu kaže: “Drago Prgomet zalagao se za to da se zatraži tih sedam ustupaka, ali je najavio da će se on izjasniti kao suzdržan i to zato što bi njegov brat trebao profitirati od nekih izmjena GUP-a. Ali to mu nije prošlo, jer su mu rekli da to stranačkom članstvu nije prihvatljivo. Pa bi na koncu trebao i on podržati Bandićev GUP, iako će od njega profitirati njegov brat. I eto na koncu najave nove prikladne afere koja će zasigurno utjecati na rejting cijele stranke.” Ako je sve navedeno točno, može se tvrditi da je sadržaj tog sastanka zapravo dubinski osvijetlio svu kompleksnost i prljavštinu političkih odnosa, kako u HDZ-u, tako i u vladajućoj koaliciji.

Komentiraj