MILIJAN BRKIĆ “Nikoga nisam tjerao iz Hrvatske, posebno ne zato što je Srbin”

Slavko Midzor/PIXSELL

Glavni tajnik HDZ-a i kandidat za ministra branitelja Milijan Brkić poručio je preko svog Facebook profila kako nikome nije rekao da ode iz Hrvatske, posebno ne zato što je Srbin. Komentirao je tako izjave Milorada Pupovca kako se ne osjeća sigurno u Hrvatskoj, na što mu je Brkić odgovorio da ode tamo gdje se neće osjećati ugroženo.

U objavi naslovljenoj ‘Što sam stvarno rekao o ugroženosti “etnobiznismena”‘, Brkić navodi kako tzv. “etnobiznismeni”, koji svoju nacionalnu pripadnost koriste za promicanje svojih političkih i materijalnih interesa, nemaju monopol na “srpstvo” i da ne mogu govoriti u ime svih hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

“Kako dio medija želi neistinito i zlonamjerno prikazati moju izjavu o strahu koji Srbi u Hrvatskoj navodno osjećaju, nije zgorega podsjetiti što sam stvarno rekao na novinarsko pitanje o tome, kako i zašto Milorad Pupovac optužuje HDZ za govor mržnje i porast nasilja prema Srbima.

Odgovorio sam kako imam puno prijatelja Srba koji vole Domovinu Hrvatsku i od njih nikad nisam čuo to sto gosp. Pupovac govori, tako da ne znam o čemu on priča. Ja osobno nikog ne mrzim, a otkud njemu taj termin „mržnja“, nije mi jasno.

Na sljedeće pitanje u kojem su me novinari podsjetili kako gosp. Pupovac kaže da se u Hrvatsku vraća politika straha, rekao sam da se gosp. Pupovac možda osjeća uplašenim, ali da ne znam iz kojih razloga. Još sam obrazložio kako građani Hrvatske mogu biti sigurni i da s frustracijama i strahovima pojedinaca ne bi trebalo kontaminirati javni prostor.

Svoju izjavu sam zaključio rečenicom kako „mislim da nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa tako ni gospodin Pupovac, a ako jest, neka ode tamo gdje neće biti ugrožen“”, napisao je Brkić.

Dodaje kako nitko u Hrvatskoj nije, niti ne smije biti, ugrožen zbog svog nacionalnog ili bilo kojeg drugog opredjeljenja jer smo se u Domovinskom ratu borili i izborili za samostalnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. “Ali oni, koji nacionalnu pripadnost koriste za promicanje svojih političkih i materijalnih interesa tzv. “etnobiznismeni” moraju konačno shvatiti da nemaju monopol na “srpstvo” i da ne mogu govoriti u ime svih hrvatskih građana srpske nacionalnosti. Demokracija podrazumijeva pluralizam i na manjinskoj političkoj sceni”, ističe.

Brkić poručuje kako Milorad Pupovac nikad nije dijelio, niti sada dijeli, sudbinu hrvatskih građana bilo hrvatske ili srpske nacionalnosti. “Nije ga briga za njihovo teško materijalno i uopće društveno stanje. Naprotiv, on živi u iluzijama jugoslavenštine koja se hrani “proizvodnjom” međunacionalnih sukoba, nekada nižeg, a nekada višeg intenziteta što sve više prepoznaju i građani srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Dakle, nikome nisam rekao da „ide iz Hrvatske“ kao što to insinuiraju pojedini mediji danas. Nisam nikoga tjerao, posebno ne zato što je Srbin”, navodi Brkić.

Zaključuje kako to ne bi mogao napraviti zbog više od 250 poginulih hrvatskih branitelja srpske nacionalne manjine, svojih prijatelja Srba te pripadnika drugih nacionalnih manjina, koji su zajedno s njime sudjelovali u obrani i oslobađanju Hrvatske.

[ ŠTO SAM STVARNO REKAO O UGROŽENOSTI “ETNOBIZNISMENA” ]

Kako dio medija želi neistinito i zlonamjerno prikazati moju…

Posted by Milijan Brkić on Wednesday, March 9, 2016

Komentiraj